Tekst objavljen: 14.12.2017 9:20        


Američka Federalna rezerva (FED), koja je ove godine povećala kamatne stope, očekuje značajan ekonomski rast u 2018. godini i nastavak smanjenja nezaposlenosti ispod 4%.

Fed podigao kamatnu stopu, očekuje jači rast 2018.

Kao što se očekivalo na tržištu, osnovne kamatne stope su povećane između 1.25% i 1.50%, navodi se u saopštenju objavljenom nakon sastanka Monetarne komisije (FOMC). Ovo je treće povećanje troškova kredita u godini.

Bruto domaći proizvod (BDP) Očekuje se da će SAD u 2018. godini rasti 2,5% godišnje, ili 0,4 poena više nego što se očekivalo u septembru, u skladu sa novim FOMC projekcijama. A stopa nezaposlenosti bi trebala biti 3,9% (kao što je ranije procenjeno 4,1%).

Izgleda da neki članovi Odbora računaju na poresku reformu koju je predsjednik Donald Trump želeo i koji se trenutno razmatra na Kongresu, što bi moglo povećati ekonomsku aktivnost. Ova reforma donosi znatne olakšice za porez na dobit preduzeća i koštaju državni porez od 1000 do 1.5 milijardi dolara za deset godina.

"Komisija i dalje očekuje da će, uz postepeno prilagođavanje monetarne politike, ekonomske aktivnosti i uslovi tržišta rada nastaviti da raste", rekla je Fed bez spominjanja reforme.

Fed je takođe naglasio da ovogodišnji uragani koji su uništili Teksas, Luizijanu i Floridu nisu uticali na ekonomske izglede.

Fed je ostavio nepromenjenu prognozu inflacije u 2018. godini na 1,9%, ali je neznatno revidirala procjenu naviše na 2017. na 1,7%, što je i dalje ispod cilja od 2%.

Za završetak 2017. godine, Fed je optimističniji za očekivani rast BDP-a od 2,5%, dok je u septembru očekivao 2,4%. Ako se to potvrdi, rast američke privrede približavaće se očekivanjima administracije Donalda Trumpa koja bi želela da poveća rast na 3% ili više od toga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fed odluka feda kamatne stope

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana