Tekst objavljen: 02.02.2017 12:46        


Američke Federalne rezerve (Fed) zadržale su kamatne stope na postojećem nivou na svojoj prvoj sednici otkako je predsednik Donald Tramp preuzeo dužnost, izrazivši relativni optimizam u pogledu stanja ekonomije SAD, što nagoveštava da su na putu pooštravanja monetarne politike u ovoj godini. 

Fed ostao pri aktuelnim kamatnim stopama

Centralna banka SAD-a je saopštila da je poboljšanje na tržištu rada i dalje solidno, da je inflacija porasla, da ekonomsko poverenje jača, ali nije dala bilo kakve pouzdane signale o tajmingu svojih naredih poteza u vezi sa kamatnim stopama, izveštava agencija Rojters.

"U poslednje vreme su se popravili rezultati merenja potrošačkog i poslovnog raspoloženja", naveo je Fed u sinoćnom saopštenju posle dvodnevnog zasedanja o monetarnoj politici, na kom je jednoglasno odlučeno da zadrži referentnu kamatnu stopu u rasponu od 0,50 do 0,75 posto.

Članovi borda direktora Feda takođe su istakli da je nezaposlenost i dalje blizu svog nedavnog minimuma. Stopa nezaposlenosti je trenutno 4,7 odsto, što je na ili blizu nivoa koji mnogi političari smatraju punom zaposlenošću.

Centralna banka je u decembru podigla cene zaduživanja tek drugi put u deset godina, predvidevši još tri povećanja kamata u 2017. Fed još čeka na jasnije znake mogućeg uticaja Trampove ekonomske politike, ocenjuje britanska agencija.

Ranije ovog meseca, predsednica Feda Dženet Jelen je naglasila da sa ekonomijom blizu pune zaposlenosti, Fed ipak reskira "neprijatno iznenadenje" u pogledu inflacije ukoliko ona bude kaskala za povećanjem kamatnih stopa.

Fed je dodao u saopštenju da i dalje očekuje da će inflacija porasti do ciljanog nivoa od 2,0 odsto u srednjem roku.

Američko Ministarstvo trgovine objavilo je u ponedeljak da je godišnja inflacija porasla na 1,7 odsto, podseća Rojters.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatne stope odluka feda fed

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana