Tekst objavljen: 04.11.2016 10:55        


Odbor američkih Federalni rezervi (Fed) odlučio je da zadrži kamatne stope na istom nivou, u rasponu od 0,25 do 0,50 odsto, ali je signalizirao da bi do povećanja moglo da dođe u decembru pošto privredni rast hvata zamajac a inflacija raste. 

Fed odlučio da sačeka sa podizanjem referentne kamate

Odbor američke centralne banke za monetarnu politiku saopštio je sinoć, po završetku dvodnevnog zasedanja, poslednjeg uoči predsedničkih izbora u SAD, da se privreda zahuktala i da je tržište rada ostalo čvrsto, izveštava agencija Rojters.

Članovi Fedovog odbora su ispoljili snažniji optimizam da će inflacija, koja trenutno iznosi 1,2 procenta na godišnjem nivou, u srednjem roku dostići ciljani nivo od 2,0 posto.

"Odbor smatra da uslovi za podizanje kamata na savezna novčana sredstava nastavljaju da jačaju, ali je odlučio da za sada sačeka dodatne dokaze o daljem napredovanju ka svojim ciljevima", naveo je Fed u saopštenju sa dvodnevne sednice o monetarnoj politici.

Ovo saopštenje, prema oceni Rojtersa, nagoveštava da se smanjuju prepreke za podizanje kamate na poslednjem sastanku Feda o monetarnoj politici ove godine, koji će biti održan polovinom decembra.

Predsednica Feda Dženet Jelen je u septembru rekla da je povećanje kamata pre kraja ove godine vrlo verovatno dok god zaposlenost i inflacija nastavljaju da jačaju.

Od tada su oba ova indikatora nastavila da se kreću ka Fedovim dugoročnim targetima - otvaranje novih radnih mesta se nastavilo solidnim tempom i inflacija je nastavila da raste, navodi britanska agencija.

Ekonomija je takođe dobila zamajac, zabeleživši rast od 2,9 odsto na godišnjem nivou u trećem tromesečju, nakon prilično usporenog prvog polugodišta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
odluka feda referentna kamatna stopa fed

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana