Tekst objavljen: 09.04.2015 15:45        


Tržišni inspektori su danas, u okviru kampanje "Falsifikati koštaju više, kupujem originale", upoznali građane Novog Beograda sa negativim aspektima falsifikovanih proizvoda koji, kako je rečeno, mogu ugroziti zdravlje i bezbednost potrošača, a nanose i štetu nacionalnoj ekonomiji.  

"Falsifikati koštaju više, kupujem originale"

Stručnjaci Sektora tržišne inspekcije i Sektora za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija predstavili su građanima zaplenjenu falsifikovanu robu- proizvode za domaćinstvo, prašak za mašinsko pranje rublja, motorne testere priznatog proizvođača, kablove, utičnice, koji bi da su se našli na tržištu mogli da ugroze zdravlje ljudi.

Inspektori su informisali potrošače o načinima borbe protiv krivotvorenja, čime se može doprineti smanjenju izloženosti riziku.

Načelnik Odeljenja za opšti nadzor u Sektoru tržišne inspekcije Goran Macura je, na skupu u Tržnom
centru Merkator, istakao da kupci vrlo često nisu svesni opasnosti od kupovine falsifikovanih proizvoda.

"Kada je reč o falsifikovanim kablovima veoma je važno govoriti o aspektu bezbednosti. Kablovi sa tri žice, često ispod plastike zapravo imaju dve žice i prilikom priključenja postoji velika verovatnoća ne samo da neće raditi, već i da može doći do ozbiljnijih posledica po bezbednost", istakao je Macura.

On je dodao da se prodajom falsifikovane robe povređuje pravo kako o žigu, koji potvrduje originalnost proizvoda, tako i autorska prava dizajna.

Prema navodima koordinatora za bezbednost u sektoru tržišne inspekcije Gorana Aksentijevića, građani prilikom kupovine moraju voditi računa da li proizvodi imaju utisnut sprski znak usaglašenosti, naglasivši da se jedino takvi proizvodi mogu plasirati na tržište.

"Potvrdu o usaglašenosti izdaje akreditovano telo koje utvrđuje da li je proizvod u skladu sa pravilnicima i tehničkim propisima za tu vrstu proizvoda. Ukoliko proizvod nema znak usaglašenosti postoji velika mogućnost da ćete kupiti ne samo falsifikovan, već i nebezbedan proizvod", objasnio je Aksentijević.

Pored toga, dodao je on, garancija da je kupljeni proizvod bezbedan za porošače svakako je fiskalni račun.
Kako je rečeno, ovo je treći informativno-edukativni razgovor koji će u narednom periodu biti održan i u Tržnom centru Plaza u Kragujevcu kao i u Tržnom centru BIG u Novom Sadu, 17. i 24. aprila.

Kampanju "Falsifikati koštaju više, kupujem originale" sprovode Sektor tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, francuska međunarodna tehnička stručna agencija "Expertise France" i Delegacija Evropske unije u Beogradu.

Kako je rečeno, ta kampanja deo je projekta Sprovođenje prava intelektualne svojine" koji finansira Evropska unija sa 2,8 miliona evra iz pretpristupnih fondova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
falsifikovana roba falsifikovanje zaštita potrošača

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana