Tekst objavljen: 05.04.2017 14:38        


Zabrinutost zbog političke nestabilnosti, slabog rasta i politike negativnih kamatnih stopa Evropske centralne banke (ECB) navela je centralne banke u svetu da smanjuju izloženost prema evru, piše londonski Fajnenšel Tajms, pozivajući se na anketu među direktorima deviznih rezervi 80 centralnih banaka. Rezultate ankete su obradili i objavili britanska HSBC banka i časopis Trgovanje centralnog bankarstva.

Fajnenšel Tajms: Centralne banke

Istraživanje pokazuje da bankari iz celog sveta gledaju na Veliku Britaniji kao na sigurnije mesto od evrozone za investiranje sredstava iz njihovih rezervi, prenosi Raša tudej.

Oni prednost daju britanskoj valuti kao dugoročno stabilnoj alternativi, uprkos neizvesnosti zbog procesa Bregzita koji je prošle nedelje i formalno pokrenula premijerka Tereza Mej.

Funta je počela da jača prema evru nakon pokretanja člana 50. Lisabonskog sporazuma u sredu, dobivši na vrednosti 2,63 odsto što je rezultiralo rastom kursa na 1,1785 evra za jednu funtu sa ranijeg nivoa od 1,1483.

Odluka Velike Britanije da istupi iz EU nije uticala na popularnost funte kao investicione valute do sada, pokazala je anketa.

Sedamdeset i jedan odsto ispitanika izjavilo je da atraktivnost funte ostaje visoka na duži rok. Mnogi bankari izrazili su nadu da Bregzit može da im pruži priliku za dodatnu diverzifikaciju portfelja u budućnosti.

Istraživanje takođe pokazuje da 80 centralnih banaka najviše strahuje ove godine za stabilnost evrozone, u kojoj su zajedno odgovorni za investicije u vrednosti od gotovo 6.000 milijardi evra. Neki od njih su smanjili svoju ukupnu izloženost prema evru, dok su drugi srezali ulaganja u hartije denominovane u evrima na minimum.

Više od dve trećine od 80 centralnih banaka promenilo je alociranje sredstava u svojim portfeljima, a približno isto toliko njih je promenilo ročnost svojih ulaganja.

Centralne banke u zemljama u razvoju i tržištima u usponu sklonije su udaljavanju od evra nego one u iz razvijenih ekonomija, navodi se u tekstu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
centralne banke banke ecb evrozona Bregzit funta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana