Tekst objavljen: 05.09.2018 16:01        


Na Wall Streetu su cene deonica pale jer ulagači ne žele reskirati zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, a među najvećim gubitnicama bile su deonice Facebooka i Nikea.

Facebook i Nike na meti prodaje, indeksi pali

Dow Jones oslabio je 12 bodova ili 0,05 posto, na 25.952 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,17 posto, na 2.896 bodova, a Nasdaq indeks 0,23 posto, na 8.091 bod.

Ulagači su suzdržani jer ne žele reskirati zbog moguće eskalacije trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine.

"Zabrinutosti u vezi trgovinskih napetosti i dalje pritišću tržište"

Krajem prošloga dana predsednik SAD-a Donald Trump poručio je kako kani uvesti carine na uvoz daljnjih 200 milijardi dolara vrednih kineskih proizvoda. Rok do kojega bi Trump trebao odlučiti ističe u četvrtak, a kao i dosad Kina bi mogla uvesti protivmere.

„Zabrinutosti u vezi trgovinskih napetosti i dalje pritiskaju tržište. Ulagače zabrinjava i činjenica što Washington nije uspeo postići sporazum o trgovini s Kanadom", kaže Stephen Massocca, potpredsednik u kompaniji Wedbush Securities.

Trump je ovih dana poručio da nije potrebno Kanadu zadržati u Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA) u kojemu su dosad bili SAD, Meksiko i Kanada.

Prošlog dana su SAD i Meksiko postigli sporazum o novim trgovinskim uslovima, no pregovori s Kanadom nisu dali rezultate. Ipak, u sredu su zakazani novi pregovori između predstavnika SAD-a i Kanade.

Najveći gubitak imao Nike

Među najvećim gubitnicama bila je juče deonica Nikea, s padom cene od 3,2 posto, zbog kontroverzne marketinške kampanje tog proizvođača sportske opreme u SAD-u.Oštro je, više od 2,5 posto, pala i cena deonice Facebooka, nakon što su analitičari kompanije MoffettNathansona smanjili procene za tu društvenu mrežu, navodeći kao razlog usporavanje rasta njenih prihoda.

Snažno skočio Amazon

S druge strane, snažno je, više od 1 posto, skočila cena deonice Amazon.coma, dostignuvši rekordnih 2.050 dolara. Zahvaljujući tome, u jednom trenutku tržišna vrednost tog internetskog diva dosegnula je 1.000 milijardi dolara. Premda je kasnije pala ispod tog nivoa, Amazon je tako postao druga američka kompanija, nakon Applea, čija je vrednost dostigla 1.000 milijardi dolara.

I na europskim su berzama cene deonica juče pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,62 posto, na 7.457 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 1,10 posto, na 12.210 bodova, a pariški CAC 1,31 posto, na 5.342 boda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Facebook wall street amazon SAD

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana