Tekst objavljen: 25.10.2016 15:58        


Zvaničnici evrozone su saopštili danas da su odobrili isplatu tranše Grčkoj od 2,8 milijardi evra iz trećeg paketa pomoći toj zemlji, nakon što je zvanična Atina sprovela potrebne reforme. 

Evrozona odobrila isplatu tranše Atini od 2,8 mlrd evra

Sa dobijanjem najnovije tranše koju je je odobrio Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), Grčka je dobila 31,7 milijardi evra iz ukupnog 86 milijardi evra vrednog paketa pomoći odobrenog toj zemlji u julu 2015. godine, prenosi agencija Frans pres.

"Današnja odluka o isplati 2,8 milijardi evra Grčkoj je znak da grčki narod ostvaruje stabilan napredak u reformisanju svoje zemlje", navodi se u saopštenju generalnog direktora ESM-a, Klausa Reglinga.

Grčka vlada je, prema njegovim rečima, dostigla prekretnicu u reformama penzionog sistema, u upravljanju bankama, energetskim sektorom i prikupljanju prihoda.

"Ona je takođe preduzela dodatne korake kako bi nove privatizacije i investicioni fondovi bili operativni", dodaje Regling.

Ukoliko Grčka "primeni dodatne reforme dogovorene u sklopu spasilačkog paketa, njena ekonomija bi mogla ubrzati naredne godine, a vlada bi mogla biti u stanju da pokrene ponovnu emisiju obveznica u idućoj godini", izjavio je Regling.

Ministri finansija evrozone su 10. oktobra odblokirali isplatu 1,1 milijarde evra Grčkoj, ali su obustavili isplatu još 1,7 milijardi evra zbog "planine" neizmirenih dugova Atine.

Cilj Atine je, kako navodi AFP, da dobije preostalu tranšu pomoći i da do kraja godine završi sa drugom revizijom paketa pomoći, što bi otvorilo put za početak pregovora o smanjenju ogromnog grčkog duga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka dogovor Grčke i MMF evrozona isplata tranše pomoći

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana