Tekst objavljen: 16.04.2015 9:44        


Tržište automobila u Evropskoj uniji (EU), podstaknuto snažnim rastom u Španiji i Italiji, u martu ove godine zabeležilo je rast od 10,6 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, pokazuje statistika Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

Evropsko tržište automobila poraslo 10,6 odsto u martu

Sva velika tržišta pokazuju rast, posebno Španija, gde stopa rasta prodaje novih vozila u martu iznosi 40,5 odsto, i Italija sa 15,1 odsto, ističe ACEA, a prenosi agencija Frans pres.

U saopštenju se dodaje da su tri najveća tržišta automobila u EU takođe potvrdila vitalnost, pa je Velika Britanija imala rast od 6,0 odsto, Nemačka od 9,0 odsto, Francuska od 9,3 odsto.

Iako je u martu na puteve zemalja EU izašlo 1,6 miliona novih vozila, francuski proizvođači, kako se navodi, ostvarili su solidne rezultate, ali nešto ispod prosečne stope rasta za celo tržište 28-člane zajednice. Tako je Reno zabeležio rast prodaje od 10,2 odsto, PSA Pežo-Sitroen od 8,7 odsto.

Pored Italije i Španije, veliki skok prodaje u posmatranom mesecu imala je i Portugalija, gde je prodato 41,8 odsto vozila više nego godinu ranije.

Inače, tokom prva tri meseca 2015. prodaja novih vozila u EU skočila je 8,6 odsto u odnosu na isto razdoblje 2014, a vlasnike je našlo ukupno 3,52 miliona vozila. Ponovo, najveće stope rasta ostvarile su Španija (32,2 odsto) i Italija (13,5 odsto), ali i Francuska (6,9 odsto).

U 2014. godini, koja je bila godina obnove automobilskog tržišta u EU, prodato je 5,7 odsto putničkih vozila više nego u 2013, podseća ACEA.

Posmatrano po proizvođačima, grupa Folksvagen ostala je lider na Starom kontinentu, s tržišnim udelom od 24,3 odsto u prvom tromesečju, posebno zahvaljujući markama "folksvagen" (s rastom od 10,7 odsto) i "seat" (16,2 odsto).

Pežo-Sitroen, koji je na drugoj poziciji u EU, po tržišnom učešću, u prvom kvartalu imao je rast od samo 3,4 odsto, usled pada prodaje luksuzne marke "DS" za 17 odsto, pa je njegov tržišni udeo sa 11,2 procenta u prvom kvartalu prošle godine pao na 10,7 odsto u prva tri meseca 2015.

Grupa Reno je u istom periodu, zahvaljujući rastu prodaje od 10,1 odsto, dostigla tržišni udeo u EU od 9,5 odsto.

Prodaja Forda na tržištu EU u prvom kvartalu skočila je 7,3 odsto, dok je Opel imao pad od 3,0 odsto usled loših rezultata marke "ševrolet" na evropskom kontinentu.

Odličnu formu potvrdila je italijansko-američka grupacija Fijat.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prodaja novih vozila auto evropsko tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana