Tekst objavljen: 01.04.2016 11:57        


Evropski berzanski indeksi su danas u minusu zbog novog sunovrata cena sirovina na kraju kolebljivog kvartala. Oko 13,45 časova po Griniču, londonski indeks FTSE 100 je pao za 0,04 odsto, na 4.867,38 poena, frankfurtski DAX 30 za 0,7 odsto, na 9.981,74 poena, a pariski KAK 40 za 1,1 odsto, na 4.397,69 poena, prenosi agencija Frans pres.

Evropski berzanski indeksi u minusu

Deonice na evropskim berzama su "skliznule", jer su investitori reagovali na vest o padu potrošačkih cena u evrozoni u martu, uprkos tome što je Evropska centralna banka (ECB) proširila ionako veliki program podsticaja da bi se izborila sa deflacijom.

Pet minuta od početka trgovanja, deonice u SAD su porasle, pri čemu je industrijski indeks Dau Džons porastao za 0,14 odsto, širi S||P 500 za 0,03 odsto, a tehnološki Nasdak za 0,14 odsto.

Svetske cene nafte su danas dodatno pale, čime su nastavljeni gubici iz prethodnog dana, pošto slabije od očekivanog povećanja zaliha u SAD nije uspelo da ograniči zabrinutost oko prezasićenosti globalnog tržišta naftom.

Cena bakra je, takođe, pala, što je ugrozilo akcije rudarskih kompanija. Akcije kompanije BHP Biliton su pale za 1,1 odsto, a Rio Tinta za 0,7 odsto.

Azijski indeksi su, međutim, evidentirali različite rezultate, dan uoči objavljivanja ključnih ekonomskih podataka u Kini i SAD. Tokijski indeks Nikei je pao za 0,7 odsto, a Šangajski kompozitni porastao za 0,1 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akcije na berzama evropske berze indeksi u padu pad akcija bitkoin

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana