Tekst objavljen: 23.01.2014 10:30        


Nezaposlenost, ekonomska i finansijska situacija i dalje su najveći problemi sa kojima se svakodnevno susreću građani Srbije, rezultati su istraživanja koje je realizovala Hypo Alpe Adria grupa u saradnji sa kompanijom ATKearney.

Evo koliko su Srbi zadovoljni životom i šta ih sve muči

Kvalitet života lošiji je nego pre tri godine, ali su ispitanici optimistični u pogledu budućnosti. Zbog krize koja se odomaćila i na našim prostorima, građani su redukovali svoj mesečni budžet.

Najveće troškove za građane Srbije predstavljaju prehrambeni i higijenski proizvodi, ali i troškovi vezani za kućne potrepštine i telefoniranje. Sve se manje novca izdvaja i za garderobu.

Međutim, ukoliko se krene u kupovinu, prilikom odlučivanja šta će se kupiti, cena i kvalitet su glavni faktori koji utiču na odabir proizvoda i usluga, dok se brend smatra najmanje bitnim.

Navike građana u drugim zemljama jugoistočne Evrope u kojima je sprovedeno istraživanje su slične kao i u Srbiji. Rezultati su pokazali da je najveća razlika kod Slovenaca koji su najmanje optimistični u pogledu budućnosti, dok građani Crne Gore nemaju takve brige, a građani Bosne i Hercegovine su najzadovoljniji svojom ekonomskom situacijom i profesionalnim životom.

Oko 51 posto hrvatskih ispitanika zadovoljno je svojom trenutnom materijalnom situacijom, 58 posto svojim poslovnim statusom, a više od 80 posto porodičnim i društvenim životom. Pritom je 45 posto ispitanika kvalitet svoga života ocenilo dobrim, a 57 posto njih očekuje kako će im se kvalitet života popraviti u budućem razdoblju.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Hrvatski građani najviše sredstava izdvajaju za hranu i kućne potrepštine (94%), troškove stanovanja (89%) te telefonske troškove (73%). Cena i kvalitet su očekivani prevladavajući razlozi prilikom kupovine proizvoda, dok 43 posto ispitanika brend uopšte ne smatra relevantnim.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija životni standard troškovi života životni troškovi osiromašenje ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana