Tekst objavljen: 27.05.2014 9:00        


Za sređivanje kuća koje su oštećene u poplavama, prema prvim procenama, biće potrebno između tri i pet hiljada evra u slučaju da objekti nisu oštećeni toliko da će morati da se ruše. Međutim, piše Politika, ovaj iznos je dovoljan samo za najosnovnije radove i nabavku najjeftinijeg pokućstva (nameštaja, tehnike...).

Evo koliko košta osnovno sređivanje kuće posle poplave

Ukoliko se vode preporukama Uprave za civilnu zaštitu i bace sav nameštaj od iverice, kao i krevete, ležajeve i tapacirani nameštaj, dušeke (koje je gotovo nemoguće potpuno očistiti i dezinfikovati), građanima će za nabavku najosnovnijeg nameštaja po sadašnjim maloprodajnim cenama biti potrebno 120.000 dinara.

I to je za najosnovniju opremu dnevne, spavaće, dečje sobe, kuhinje i trpezarije prosečne kuće od 60 kvadrata. Kada je reč o tehnici, za najosnovnije uređaje i po najnižim cenama potrebno je izdvojiti oko 80.000 dinara.

Prema proceni kompanije JUB, za sređivanje unutrašnjih prostorija potpuno poplavljenih objekata koji u proseku imaju 60 kvadrata treba uraditi praktično isto što i kod novogradnje.

Dakle, nužno je i malterisanje i gletovanje pre bojenja disperzivnim bojama. Ukoliko se koriste boje JUB-a materijal će koštati od 50 do 450 evra u zavisnosti od stepena oštećenja objekta i kvaliteta upotrebljenih materijala. U slučaju da stan nije pretrpeo toliku štetu – za ove radove treba izdvojiti od 20 do 250 evra.

Trgovci se već spremaju za nove uslove plaćanja, prave posebne ponude za one sa poplavljenih područja, ali u ovom trenutku još niko iz opravdanih razloga to posebno ne ističe.

Prema nekim najavama i banke razmatraju način kako da po povoljnijim uslovima ponude ovim porodicama kredite sa dužim počekom i zanemarljivim kamatama, što bi bilo ohrabrujuće za one koji su ostali bez ičega.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
renoviranje krediti za renoviranje kredit za renoviranje stana kredit za renoviranje kuće osiguranje imovine imovinsko osiguranje poplave

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana