Tekst objavljen: 05.06.2014 11:56        


Nakon poplava koje su sredinom maja snažno pogodile Srbiju i napisa u medijima da će se veliki broj automobila oštećenih u poplavama, što na auto-placevima što od individualnih vlasnika, pojaviti u oglasima, Asocijacija potrošača Srbije upozorava kupce da se čuvaju polovnih automobila oštećenih u poplavama.

Evo kako prepoznati poplavom oštećeni automobil

Kako navodi APOS, nakon poplava veliki broj automobila bude trajno oštećen a mnogi od njih se na tržištu polovnih automobila kamufliraju i prodaju pa kada kupujete polovno vozilo tražite poreklo, istoriju popravki i obavezno povedite stručnjaka da proceni njegovo stanje.

Poplavljen automobil može imati uništenu elektroniku, maziva i mehaničke sisteme. Neka oštećenja mogu se pojaviti mesecima ili godinama nakon poplave pa prvobitno nastala korozija nađe svoj put do vitalne elektronike u automobilu kao što su regulatori vazdušnih jastuka.

Za potrošače problem je u tome što se šteta nastala od vode teško uočava, upozorava APOS i daje savete kako prepoznati poplavom oštećeni auto.

  • Proverite tepihe u autu da vidite da li oni pokazuju znake poplave kao sto su miris buđi Ili ostaci mulja ili blata
  • Proverite ležišta za montažu sedišta u autu da vidite ima li dokaza da su pomerani. Kako bi osušili tepih, sedišta se moraju skloniti sto nije generalno deo uobičajenog održavanja.
  • Proverite svetla. Farovi i stop svetla su skupa za zamenu i vidljiva linija vode se može pokazati na staklu ili reflektoru
  • Proverite mesta koja su teška za čišćenje kao na pr. praznine u gepeku ili ispod haube. Blato i otpaci od vode se mogu jošš uvek pojaviti na ovakvim mestima.
  • Potrazite blato ili tragove vode gde god se ono u vozilu ne može pojaviti prirodno.
  • Pogledajte glavu bilo kog neobojenog šrafa koji se nalazi ispod blatobrana. Neobojeni metal ce u poplavljenim kolima pokazati znake korozije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poplave kupovina automobila prodaja automobila polovna vozila polovni automobili polovnjaci polovnjak APOS potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana