Tekst objavljen: 29.06.2015 13:29        


Evropska komisija je danas saopštila da je opravdana kontrola kapitala koju je Grčka uvela u bankama. "Stabilnost finansijskog i bankarskog sistema Grčke od javnog je interesa i uvođenje privremenih ograničenja odliva kapitala je opravdano. Očuvanje finansijske stabilnosti je trenutno najvazniji zadatak", rekao je zvaničnik Komisije zadužen za finansijsku stabilnost Džonatan Hil, prenosi agencija AP.

EU: Kontrole kapitala u Grčkoj opravdane

Hil, međutim, navodi da kontrole kapitala treba ukinuti čim to bude bilo moguće, dodajući da će Komisija pomno pratiti sve poteze Atine na polju restrikcija.
Francuski ministar finansija Mišel Sapen izjavio je da je ovo nedelja istine za Grčku i za Evropu i da pregovori dve strane mogu biti obnovljeni u svakom trenutku.

U Grčkoj su od danas zatvorene banke i berza, uz dnevni limit podizanja novca sa bankomata od 60 evra. Banke su zatvorene nakon što su Grci iz njih tokom vikenda podigli velike sume novca, posle odluke parlamenta na predlog premijera Grčke Aleksisa Ciprasa da 5. jula bude raspisan referendum na kom građani treba da se izjasne da li su za ili protiv prihvatanja najnovijeg predloga međunarodnih kreditora.
Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard je danas izjavila da je razočarana neuspehom Grčke i kreditora da postignu dogovor, dodajući da je MMF spreman da nastavi razgovore sa grčkim vlastima.

"Predstojeći dani su veoma važni. Pozdravljam spremnost evrogrupe i Evropske centralne banke (ECB) da upotrebe sve raspoložive instrumente da sačuvaju integritet i stabilnost evrozone", navel je Lagard, dodajući da će MMF nastaviti pomno da prati razvoj situacije i da će biti spreman da pruži pomoć ako ona bude potrebna.

Predsednik Francuske Fransoa Oland poručio je da veruje da je dogovor sa Grčkom još uvek moguć, dodajući da Francuska ne strahuje od ishoda referenduma u Grčkoj jer je njena ekonomija dovoljno snažna.

Oland je izjavio da je referendum suvereni izbor Grčke da odluči da li želi da ostane u evrozoni. "To je demokratija, to je pravo grčkog naroda da odluči kakvu budućnost želi. Ovde se radi o tome da li Grci žele da ostanu u evrozoni ili da rizikuju da iz nje izađu", rekao je on.

Ministar finansija Italije Pjer Karlo Padoan takođe je izjavio da ne strahuje od posledica grčke krize po privredu svoje zemlje. Ključni razlog za zabrinutost u Italiji je mogućnost skoka troškova zaduživanja kao rezultat krize, ali Padoan veruje da je takav scenario malo verovatan.

Španski ministar privrede Luis de Gindos izjavio je da veruje da je dogovor sa Grčkom i dalje moguć. "Nadam se da će trezvenost i zdrav razum pobediti i da možemo preokrenuti situaciju u narednih 48 sati. Sporazum bi bio najbolji za sve, posebno za Grčku", rekao je on, dodajući da Španija ipak ne strahuje od eventualnog izlaska Grčke iz evrozone.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kontrola kapitala Grčka grčka kriza kapital evrozona izlazak iz evrozone Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dogovor sa mmf

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana