Tekst objavljen: 16.12.2016 9:40        


EPS će do 2025. godine realizovati investicije u elektroenergetski sistem Srbije vredne ukupno više od 4,5 milijardi evra, izjavio je danas direktor Sektora za strategiju EPS-a Aleksandar Jakovljević.

EPS planira investicije od 4,5 milijardi evra do 2025.

On je na konferencija "The Economist: Svet u 2017" u Skupštini Srbije, na panelu posvećenom energetici, rekao da se u narednom periodu očekuje rast privednih aktivnosti u Srbiji.

"Postavlja se pitanje, kako ćemo obezbediti energiju u Srbiji za potrebu potrošača. Termoelektrane na ugalj će i dalje ostati dominantan oslonac u narednom periodu, uz usklađivanje sa regulativom EU u oblasti zaštite životne sredine. Do sada smo uložili u to oko 200 miliona evra i u narednom period se očekuje još 600 miliona evra", rekao je Jakovljević.

On je rekao da su predviđena i značajna sredstva za revitalizaciju hidroeketrana, kako bi i u tom segmentu ostala nepromenjena proizvodnja struje.

"Imamo projekte i u distributivnom delu u vezi sa povećanjem sigurnosti snabdevanja, ali i za efikasniji rad postojećeg sistem. U narednom periodu, do 2025. su predviđene investicije na nivou većem od 4,5 milijarde evra u elektronenergetski sistem Srbije", naglasio je Jakovljević.

On je naglasio da postoji potencijal i u obnovljivim izvorima energije i da država ima određene akcione planove koji će biti realizvani.

Govoreći o obnovljivim izvorima energije, Jakovljević je rekao da oni ne mogu trenutno da budu alternativa uglju i dodao su zato planirane razne aktivnost za smanjenje emisije CO2.

On je naglasio da postoji veliki potencija za unapređenje energetske efikasnosti u Srbiji.
"Pokrivamo godišnju potrebu potrašača u Srbiji. Imamo viškove u letnjem periodu i manjkove u zimskom, ali smo uglavnom uravnotežni. Projekcija potrošnje pokazuje da neće biti nekog velikog povećanja potrošnje u narednom periodu", naveo je Jakovljević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EPS struja isporuka struje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana