Tekst objavljen: 29.04.2019 18:00        


Elektroprivreda Srbije nabavila je četiri dizel električna agregata snage 1.100 kVA (1,1 MVA) koji omogućavaju napajanje električnom energijom područje jedne trafostanice 10 kilovolti, a v.d. direktora JP EPS Milorad Grčić poručio je da će od sada EPS biti u mogućnosti da za kratko vreme, interveniše i pojavi se na mestu na kojem je potrebno u slučaju kvara.

EPS nabavio agregate koji pomažu pri bržem otklanjanju kvarova

Vrednost javne nabavke za četiri agregata iznosi 82 miliona dinara, a dva će se koristiti u Beogradu, dok su druga dva raspoređena za Niš, odnosno Kraljevo.

Grčić, koji je danas u Beogradu obišao obuku dvadesetak inženjera i montera za rukovanje agregatima, izjavio je da su agregati bili neophodni EPS-u za distribuciju električne energije jer, kako kaže, EPS je i distributer, ali i proizvođač električne energije i ima tri i po miliona potrošača, do kojih su u obavezi da dovedu električnu energiju, što stabilnije i sa što manje kvarova.

U tome će im veoma značiti četiri najnovija i najmodernija agregata, kazao je Grčić ističući da do sada takve nisu imali.

Podsetio je da je EPS prošle godine nabavio opremu za nalaženje kvara kako bi što brže i za što kraće vreme locirali gde se desio neki prekid u isporuci električne energije, sa što manje kopanja i što bržom popravkom.

"Shodno tome nabavili smo sada četiri najmodernija agregata, planiramo da nabavljamo i dalje agregate, ovo su najmoderniji modeli i najnoviji", rekao je Grčić.

Objasnio je da agregati imaju dve identične ćelije, da jedan agregat menja trafostanicu od 10 kilovolti, kao i da su u stanju da održe autonomiju između 10 do 20 sati u zavisnosti od toga da li radi jedna ili dve ćelije.

"Mislimo da je ovo sjajna stvar i da će mnoge situacije koje smo do sada imali biti premošćene. Do sada nismo bili osposobljeni da za kratko vreme intervenišemo i pojavimo se na mestu na kojem je potrebno u slučaju nekog kvara ili skupa", ispričao je.

Zahvalio je inženjerima i monterima koji će učestvovati na obuci, a koji tu, kaže, nisu kao ranije pod moranjem, već zato što vole da rade i žele da rade.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Zaposleni u EPS-u će biti sve osposobljeniji za sve što smo nabavili i što ćemo nabaviti u budućnosti", istakao je Grčić.

Agregati su sastavljeni od dva motora i dva generatora, svaki od njih po 550 kVA i omogućavaju pouzdan rad, jer i u slučaju kvara jednog od motora, drugi će moći da nastavi sa radom.

Svaki motor ima rezervoar od 980 litara, što znači da agregat ukupno raspolaže sa oko dve tone goriva.

Predviđeno je i da agregati budu povezani na sistem daljinskog upravljanja.

Obuka montera i inženjera sastoji se iz dva dela, a vrše je isporučioci agregata Energoglobal iz Futoga sa specijalistima za motor iz Volvo Penta i za automatiku iz ŠTUKE-a.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novi agregati otklanjanje kvarova milorad grčić EPS Elektroprivreda Srbije kvarovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana