Tekst objavljen: 25.10.2015 14:30        


Elektroprivreda Srbije (EPS) planira da u narednih pet do 10 godina kompletno modernizuje i automatizuje srednjenaponsku distributivnu mrežu, da bi se značajno smanjili gubici u distribuciji struje, rečeno je na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

EPS će za 5 do 10 godina obnoviti distributivni sistem

EPS planira niz strateških projekata modernizacije elektrodistributivnih objekata i mreže, među kojima je projekat "smart grid" - kompletne automatizacije srednjenaponske distributivne mreže, koji je već započet na terenu, istaknuto je na konferenciji o upravljanju rizicima u revitalizaciji elektrodistributivnih objekata.

Postoji studija u okviru koje su određeni prioriteti revitalizacije tih objekata, a među kojima je i rekonstrukcija postojećih 110 kilovoltnih objekata, izagradnja novih i rekonstrukcija merne infrastrukture uz uvođenje "pametnih brojila" , rečeno je na skupu.

To će, kako je istaknuto, doprineti smanjenju gubitaka struje, kao i broja prekida isporuke struje i brže intervencije, pošto će na jednom mestu, u Nacionalnom dispečerskom centru koji će biti smešten u Novom Sadu, postojati svi precizni podaci o tome.

Tu će se slivati svi podaci sa srednjenaponske mreže i odmah će se moći vdeti gde je i kakva vrsta problema na mreži, naveli su stručnjaci za elektroenergetiku. Sekretar Udruženja za energetiku PKS-a Ljubinko Savić istakao je da je podizanje znanja i veština stručnjaka, koji rade na elektrodistributivnom sistemu, ključno za stabilan rad sistema i sniženje gubitaka u distribuciji struje.

On je ukazao da bi, uz dovoljan broj kvalitetnih stručnjaka i dobar razvojni plan, mogle biti postignute značajne uštede, smanjeni gubici struje i podignuta bezbednist radnika na radu.

Predsednik Udruženja CIRED Srbija Zoran Simendić rekao je Tanjugu da je cilj skupa da se elektro ineženjeri upoznaju sa novim metodama upravljanja rizikom u revitalizaciji elektrodistributivnih objekata.

On je istakao da Srbija prati nove trendove i ugrađuje najsavremenije tehnologije u distributivni sistem i da je već na nekoliko mesta počela izgradnja "smart grid" sistema.

Simendić je takođe ukazao da mladim stručnjacima treba dati šansu da se zapošljavaju i obučavaju da bi se ceo proces distribucije struje još kvalitetnije odvijao.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
distributivni sistem EPS struja tehnologija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana