Tekst objavljen: 18.03.2014 16:25        


Najbogatiji Rus Ališer Usmanov odlučio je da proda akcije Epla i Fejsbuka i da taj novac uloži u kompaniju "Alibaba", kineskog giganta za internet trgovinu.

Epl je prošlost, Alibaba je budućnost

Kako prenose ruski mediji, odluka je doneta pre eskalacije situacije u Ukrajini, ali bi odnos Zapada prema Rusiji mogao da utiče na njegovu dalju strategiju. Usmanov, "težak" oko 16 milijardi evra, još ranije je počeo da ulaže u kinesko tržište i da rasprodaje ono što poseduje u SAD, a jedan od njegovih saradnika kaže da je "kineski udeo" dostigao 80%.

"Kineske kompanije čine od 70 do 80 odsto našeg portfolia za strana ulaganja u oblasti interneta", rekao je Ivan Stešinski, prvi čovek jedne od kompanija u vlasništvu Usmanova "USM edvajzors".

Ruski tajkun, prvi čovek metalurškog giganta "Metaloinvesta", proteklih meseci je prodao akcije Epla vredne oko 100 miliona dolara koje je kupio 2013, a istovremeno je otvorio postepenu prodaju svog udela u Fejsbuku. Usmanov ima oko 10 odsto "velikog F" još od 2009. godine.

"Alibaba", poznat i kao kineski "Amazon", druga je najveća internet kompanija sveta posle Gugla i vredi oko 200 milijardi dolara.

Finansijski izveštaji te kompanije ne prestaju da pokazuju vrtoglav rast prihoda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ajfon alibaba Ališer Usmanov apple

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana