Tekst objavljen: 24.02.2020 13:45        


– Javno preduzeće „Putevi Srbije” planira u narednom periodu instalaciju još deset brzih elektropunjača duž auto-puteva pod naplatom u Srbiji – najavio je pomoćnik izvršnog direktora Sektora JP „Putevi Srbije” za naplatu putarine Darko Savić

Elektropunjači bi trebalo da se pojave na još 10 mesta širom Srbije

On je novinarima na štandu tog preduzeća na Sajmu turizma u Beogradu rekao da će ti punjači biti snage od 50 kW, i podsetio na to da je pet punjača postavljeno na najprometnijim lokacijama još pre tri godine.

Savić je naveo da se već tokom ove nedelje očekuje objavljivanje ponovljenog tenderskog postupka za postavljanje tri brza punjača snage 175 kW.

– Objavljivanje očekujemo u toku ove nedelje, a očekujemo brzo i realizaciju projekta – rekao je Savić.

Istakao je da prethodni tenderski postupak nije završen zbog određenih žalbi, ali da je pripremljena dokumentacija za pokretanje novog postupka za instalaciju tri brza punjača.

Realizacija projekta postavljanja elektropunjača planira se do sredine leta.

Savić je kazao da JP „Putevi Srbije”„ ima u planu da za sve korisnike elektroautomobila omogući popust od 13 odsto prilikom plaćanja putarine.

On je istakao i da se s ubrzanim završetkom izgradnje koridora radilo i na završetku izgradnje svih naplatnih rampi od Subotice do Preševa, odnosno Subotice do Dimitrovgrada, te da je sada manje čeonih naplatnih stanica, pa samim tim nema ni zadržavanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Naveo je da se beleži značajan porast broja korisnika elektronske naplate putarine, odnosno ENP tagova, zahvaljujući kojima praktično vozači ne moraju da zastaju ni na jednoj naplatnoj stanici.

Savić je dodao i da je 2008. godine bilo 350 korisnika elektronskog sistema naplate putarina, a da ih je 2019. bilo 385.000.

Takođe je istakao da dve trećine teretnih vozila koja prolaze kroz naplatne stanice koriste tag uređaje, te takođe ne zastaju i ne zadržavaju se na naplatnim stanicama.

Nema mnogo elektromobila

Trenutno u Srbiji ima samo nekoliko stotina električnih automobila, a veliki deo vlasnika odlučio se za kupovinu polovnih, i to od različitih proizvođača. Vozači koriste skromnu infrastrukturu za njihovo punjenje, u javnim garažama i pojedinim benzinskim stanicama, koje postavljaju različite kompanije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
punjači punjači za električne automobile električni automobili Srbija auto putevi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana