Tekst objavljen: 31.07.2018 12:02        


Za razliku od srpskih vozača koji strepe da li će im vozila napadnuta korozijom proći tehnički pregled, njihove kolege iz Evrope najviše razmišljaju o količini štetnih materija koje njihovi automobili ispuštaju u atmosferu!

Električni automobili i hibridi sve više na drumovima

Srbija je i dalje jedna od retkih evropskih zemalja koja nema nikakvu stimulaciju ni subvenciju za kupovinu električnih i hibridnih vozila, pa onda podatak da je u našoj zemlji registrovano samo 124 električna i 204 hibridna automobila, ne treba nikoga da čudi.

- Subvencije za hibridna i električna vozila u Evropi se kreću od četiri do deset hiljada evra - kaže Dragan Škrnjić, predsednik Eko kluba Srbija i analitičar atomobilskog tržišta.

- Poražavajuće je da nemamo nikakve poreske olakšice pa čak, sa izuzetkom u jednoj beogradskoj opštini - Lazarevcu, ni popust za parkiranje.

SOLIDNA PONUDA

Na našem tržištu ponuda električnih vozila i hibrida je solidna. Lider je "Tojota" koja već godinama unazad prodaje hibridna i plag-in vozila. Odnedavno u ponudi "Hjundaija Srbija" je i supermoderni "jonik" koji može da se nabavi u verzijama sa hibridnim, plag-in, ili čisto električnim pogonom.Dostupni su i hibridni i električni modeli "Kije", a "Folksvagen" nudi i "golfa" sa elektromotorom. "BMV Srbija" poslednjih godina puno ulaže u promociju ovih vozila i u ponudi ima modele "i32 i "i8". Cena hibridnih vozila kreće od 18.000 evra pa naviše.

U prvom kvartalu ove godine u Evropskoj uniji registracija električnih automobila porasla je za 34,3, a "plag in" hibrida za 60,2 odsto (ukupno je prodato 69.898 vozila koja se pune na utičnicu). Hibridna vozila takođe beleže znatan rast - 25,7 odsto, sa prodatih 139,556 automobila.

Do sada su zemlje EU uložile oko 50 milijardi evra u program po kojem će do 2020. godine smanjiti emisiju štetnih gasova za 20 odsto u odnosu na 2000.Pri tome raste i prodaja vozila na TNG, CNG i biogorivo za 12 odsto na godišnjem nivou.

Tako je na najvećem automobilskom tržištu u Nemačkoj rast prodaje vozila koja koriste alternativne načine za pogon, u prva četiri meseca ove godine, veći za neverovatnih 74,4 odsto u odnosu na isti period lane. Španija ima rast od 53,4, Francuska 15,3 odsto.

Koliko Srbija zaostaje u stimulisanju kupovine ovih vozila ilustruje i podatak da je u Rumuniji u prvom kvartalu ove godine kupljeno 195 čisto električnih vozila, u Bugarskoj 48, Mađarskoj 311, Sloveniji 103 uz nekoliko puta više hibridnih vozila.

Procena Svetske zdravstvene oganizacije da u Srbiji godišnje od "lošeg vazduha" umre oko 4.500 ljudi i da su auspusi automobila označeni kao jedni od najvećih uzročnika zagađenja, čini se teško dopire do svesti..

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
automobili električni automobili hibridni automobili subvencije eko vožnja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana