Tekst objavljen: 04.06.2019 10:50        


Da li i koliko ste pod stresom, da li vam je potreban odmor ili trening i šta na sve to kažu vaši otkucaji srca, pokazaće vam uređaj i aplikacija za mobilne telefone, čija je namena merenje aktivnosti srca i analiza vašeg zdravstvenog stanja.

EKG preko smartfona - proverite otkucaje srca putem aplikacije

Naime, firma SveZdrav iz Bogatića, izumela je rešenje za detektovanje EKG signala putem mobilnog telefona korisnika, na kojem se uz pomoć aplikacije Heart Rate Variability HRV Camera, vrši analiza zdravstvenog stanja korisnika i njegovog srca.

Aplikacija na osnovu analize podataka, koji su dobijeni putem senzora na maloj pločici, ili ukoliko ga ne posedujete, uz merenje pulsa samo putem vaše kamere, pokazuje kakva vam je fizička kondicija, da li ste pod stresom i kakva vrsta treninga vam je potrebna.

Kako je direktor kompanije SveZdrav, Stevan Jokić objasnio za naš portal, cilj im je da uređajem podgnu svest o važnosti fizičke aktivnosti i da doprinesu smanjenju srmtnosti usled infarka. Ovaj uređaj i rad aplikacije, koji su još u fazi prototipa, predstavili su na održanom Sajmu tehnike.

Danas veliki broj ljudi umre od infarkta usled nebrige ili kasnog odlaska kod lekara. Želimo da ovom aplikacijom doprinesemo smanjenju smrtnosti i da ukažemo na značaj koju fizička aktivnost ima. Sa ovim uređajem bez elektroda, možemo da uradimo polovinu EKG-a sa istom tačnošću kao kod lekara. Tako, ovaj uređaj omogućava 6 uglova gledanja srca. Inače, pun EKG kod lekara, kada morate potpuno da mirujete, snima se sa 10 žica, dok sa našim uređajem elektrode nisu potrebne– objašnjava Jokić.

On ipak ističe, da su ova rešenja prvobitno namenjena ljudima koji to neće koristiti za detekciju nekih najtežih oboljenja, negou detekciji parametara stresa i umora.

Kako kaže Jokić, uvek bi trebalo da znate kad je vaš organizam u odbrani, kada treba da počnete trening i kojeg inteziteta a aplikacija će da pruži sliku o trenutnom stanju, napretku, te na osnovu toga možete pravilno da donesete odluke da li treba da vežbate ili odmarate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Sve što treba da uradite jeste da sa obe ruke, palčevima i kažiprstima, oko 30 sekundi držite pločicu sa senzorima koja na telefon šalje informacije o vašem stanju. Zatim, popunite kratak formular i dobijete trentno stanje vašeg organizma - objašnjava Jokić.

Takođe, moguće je i da samo uz pomoć aplikacije koja je dostupna na Google play store-u, kamera na telefonu detektuje otkucaje srca, te vam nisu potrebni dodatni uređaji, ali, naravno, kako kaže Jokić, tačnost je manja nego sa uređajem.

- Aplikacija za Android telefone koja ima trenutno oko 10.000 aktivnih korisnika, koristi samo kameru kao i Crowdsourcing portal, koji iako je u razvoju privlači korisnike koji bi kroz portal mogli doći do analiza svog stanja kao i saveta kako da pravilno unaprede svoje opšte stanje.

Kada je u pitanju šira upotreba, Jokić kaže da bi idealan scenario bio da se proizvod koristi u bolnicama, te i da se omogući industrijska realizacija ali zasada, budući da još nisu povezani sa distributerima, uređaji mogu da se rezervišu.

- Naredni planovi su nam da industrijski proizvodimo uređaje, tj. da ih serijski proizvidimo i da konačno naših 300 pretporudžbina realizujemo, budući da je ovo prototip još uvek. Takođe, vidimo primenu u fitnesu, ali se nadamo da će proizvod da zaživi u ozbiljnoj primeni u medicini. Moram još da istaknem, da se nadamo da će uređaj doprineti povećanju svesti o zdravlju srca kao i smanjivanju statistike smrtnosti kada su u pitanju bolesti srca.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svezdrav bogatić stevan jokić mobilni android ios google play srce zdravlje medicina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana