Tekst objavljen: 02.05.2020 15:00        


Evropska komisija objavila je da je za podršku Zapadnom Balkkanu određeno 3,3 milijarde evra

EK za podršku Zapadnom Balkanu sprema preko 3,3 milijarde evra

U pitanju je finasijska podrška, mobilisana delom kroz zajmove Evropske investicione banke, a namenjena je rešavanju posledica pandemije COVID-19.

"Imamo posebnu obavezu da pomognemo Zapadnom Balkanu jer je njihova budućnost sigurno u EU", kaže predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

U Komisiji kažu da je u pitanju "pojačana pomoć" u odnosu na već najavljivana sredstva koja sada, zajedno sa pozajmicama Evropske investicione banke, iznose preko 3, 3 miljarde evra.

"Pojačani" finansijski paket EU vredan više od 3,3 milijarde evra za podršku Zapadnom Balkanu uključuje preusmerena sredstva iz Instrumenta predpristupne pomoći od 38 miliona neposredne podrške zdravstvenom sektoru, 389 miliona za socijalni i ekonomski oporavak od posledica pandemije i paket od 455 miliona za pokretanje ekonomije ostvaren u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Paket takođe uključuje i predlog od 750 miliona makrofinansijske podrške i paket vredan 1,7 milijardi od Evropske investicione banke, saopšteno je iz Komisije.

Kao dadatak na ovaj paket, u Evropskoj komisiji najavljuju da će 6. maja na video konferenicji lidera EU i Zapadnog Balkana prestaviti okvire ekonomsko-investicionog plana za region koji bi grebalo da bude usvojen kasnije tokom 2020. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Komesar za proširenje Oliver Varheji kaže da će budući ekonomsko investicioni plan "brže doneti konkretnu korist za građane Zapadnog Balkana.

"Naš posao se nastavlja pripremom ekonomsko-investicionog plana za region koji će biti namenjen sanaciji teških ekonomskih posledica krize, meodernizaciji privreda u regionu, ali i biti podrška reformama i zatvarnju razvojnog jaza", kaže Varheji.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da se od zemalja regiona očekuju opipljivi rezulatati u primeni reforomi i jak fokus na vladavinu prava, funkcionisnaje demokratskih institrucija i javnu adminsitracije.

Dodaje se da će se dugoročni oporavak regiona zasnivati na povezivanju u oblasti transporata i energetike, rešavanju izazova sa kojima se suočavaju mladi u regionu, ali i na podršci zelenoj i digitalnoj tranziciji.

"Zajedno ćemo prebroditi i ovu krizu i oporavak. I nakon toga nastavićemo da podržavamo region, uključujući reforme potrebne na njihovom EU putu jer će oporavak biti uspešan samo ako zemlje nastave da ispunjavaju preuzete obaveze", kaže fon der Lajen.

U Komisiji zaključuju da je neophodno dalje raditi na efikasnijem povezivanju ekonomija na zapadnom Balkanu kako u okviru regiona tako i međusobno.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
3 milijarde evra evropska komisija zapadni balkan ekonomska kriza korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana