Tekst objavljen: 24.08.2016 15:31        


Egipat planira da u naredne tri godine postepeno ukida subvencije za gorivo, i u tom smislu namerava da već u fiskalnoj 2016/17. poveća cene svih goriva tako da one pokrivaju 65 odsto stvarnih troškova što će smanjiti nivo državnih dotacija, izjavila su dva izvora iz vlade u Kairu za agenciju Rojters. 

Egipat ukida subvencije za gorivo u naredne tri godine

Benzin od 92 oktana u Egiptu se sada prodaje po ceni koja pokriva 58 odsto troškova proizvodnje, dok cena 80-oktanskog benzina pokriva 57 odsto troškova, a dizela oko 53 procenta, navodi britanska agencija.

U borbi da oživi svoju ekonomiju, nakon što je ustanak iz 2011. podrio poverenje ulagača i odbio turiste i strane investitore, Egipat pokušava da smanji rashode za subvencije koje "jedu" državni budžet.

Zvanični Kairo je postigao sporazum sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o trogodišnjem programu kreditiranja vrednom 12 milijardi dolara, koji tek treba da dobije konačno odobrenje Izvršnog odbora MMF-a.

Isplata je vezana za napredak sprovođenja različitih reformi, uključujući smanjenje subvencija, uvođenje poreza na dodatu vrednost (PDV) i prelazak na fleksibilniji režim deviznog kursa.

"Ono što je nedavno dogovoreno sa misijom MMF-a u Egiptu jeste ukidanje subvencija za gorivo u roku od tri godine", rekao je za Rojters jedan od zvaničnika, koji je želeo da ostane anoniman.

Portparol u Ministarstvu za naftu izjavio je da "odluka o tome još nije objavljena".

Egipat je smanjio izdvajanja za subvencije za gorivo u julu 2014. godine, u okviru petogodišnjeg plana povećanja cena benzina i dizela do 78 odsto, ali plan nije realizovan u 2015/16. godini.

U aprilu ove godine, vladini zvaničnici su saopštili da je sada u planu da se smanje rashodi za subvencije za gorivo za gotovo 43 odsto u budžetu za 2016/17.

Izdaci za naftne subvencije pali su na 55 milijardi egipatskih funti (6,2 milijarde dolara) u 2015/16. godini sa 71,5 milijardi funti prethodne godine. Egipat namerava da sreže subvencije za naftne derivate na oko 35 milijardi funti u tekućoj finansijskoj godini, dodaje britanska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
MMF benzin gorivo egipat

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana