Tekst objavljen: 19.07.2015 13:00        


Najveća svetska internet aukcijska kuća Ibej (eBay) smanjila je neto profit u drugom tromesečju ove godine više od osam puta.

EBAY smanjio neto profit osam puta

Kako je saopštila ta američka kompanija, njena čista dobit u periodu april-jun bila je 83 miliona dolara ili sedam centi po akciji, u poređenju sa 676 miliona dolara ili 53 centa po akciji u istom periodu prošle godine.

Istovremeno je, bez uračunatih jednokratnih izdataka, dobit povećana na 76 centi sa prehodnih 70 centi po akciji, preneo je Interfaks.

Prihodi su u posmatranom kvartalu porasli 6,7 odsto, na 4,379 milijardi dolara, u poređenju sa 4,103 milijarde godinu dana ranije.

Analitičari su u anketi Faktseta u proseku očekivali korigovani profit kompanije na nivou 72 centa po akciji, uz prihode od 4,49 milijardi dolara.

Sama kompanija je u aprilu za drugi kvartal prognozirala dobit, ne računajući vanredne stavke, u rasponu od 68 do 71 cent po akciji i prihode od 4,35 do 4,45 milijardi dolara.

Sistem elektronskog plaćanja Pejpal (PayPal), koji je eBay kupio 2002. godine za 1,3 milijardi dolara, povećao je prihode u drugom tromesečju 16 odsto, na 2,26 milijardi dolara.

Neto obim plaćanja obavljenih preko PeyPal povećan je 20 odsto, na 65,936 milijardi dolara.

Ukupan broj registrovanih korisnika krajem juna dostigao je 169 miliona, što je rast od 11 odsto na godišnjem i dva odsto na tromesečnom nivou.

Kako se očekuje, eBay danas treba da završi odvajanje PeyPal-a u posebnu kompaniju - PeyPal holding.
Savet direktora eBay-a je odobrio dodatni program otkupa sopstvenih akcija u vrednosti jedne milijarde dolara.

Akcije eBay-a su na početku trgovanja u četvrtak poskupele 4,7 odsto. Kapitalizacija kompanije je od početka ove godine je porasla 13 odsto, nakon rasta od 2,3 odsto 2014. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
internet pad profita eBay

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana