Tekst objavljen: 25.12.2020 15:55        


Najpoznatija svetska platforma za onlajn aukcionu prodaju Ibej (eBay) poslala je obaveštenje korisnicima u Srbiji da će od januara, u skladu sa poreskim propisima, početi da obračunava PDV u iznosu od 20 odsto

EBay onlajn trgovcima u Srbiji počinje da naplaćuje PDV

Preko ove platforme danas trguju mnogi građani Srbije, i novom i polovnom robom, koja često nalazi kupce na Zapadu. Korisnici naglašavaju da im uplate najčešće stižu preko Pejpala.

"Siguran sam da država i Poreska uprava imaju uvid u moje devizne prilive, ali to nije čista zarada. Mnogo je troškova koji idu uz to i na kraju ostane tek toliko da pokrijem manju platu", kaže jedan dugogodišnji trgovac starim stvarima, koji trguje putem Ibeja.

Dodaje da uglavnom prodaje staru i polovnu robu sa buvljaka, kao i da je prošlog mesecaplatio 1.200 dolara provizije.

Jedan od trgovaca preko Ibeja koji živi u Hrvatskojima više naloga, među kojima je jedan iz Srbije. Kaže da ovu vest nije primio ozbiljno, budući da preko srpskog naloga i ne prodaje mnogo robe.

"Glavna prodaja ide preko naloga u Italiji na kome radim više od deset godina. Nikada nisam plaćao porez, jer u Italiji takve obaveze imaju ozbiljni trgovci sa registrovanim internet-prodavnicama", kazao je on.

Prema njegovim rečima, obični trgovci, poput njega nikada nisu imali takvu obavezu niti je bilo kontrola.

"Ja čak sumnjam da je ovo način da Ibej kao kompanija pokušava da uveća svoje prihode", kaže sagovornik Politike.On dodaje da mu je nedavno na nalog koji je registrovan u Italiji stiglo obaveštenje da se od februara zahteva VAT broj, koji podrazumeva registraciju ako korisnik želi da nastavi prodaju.

"Mislim da će većina prodavaca, u slučaju da krene naplata poreza, trgovinu preseliti na Fejsbuk gde postoje brojne ciljne grupe, recimo kolekcionara koji međusobno prodaju i menjaju stare stvari", smatra ovaj trgovac iz Hrvatske.

Prema našem zakonu, promet robe između fizičkih lica se ne oporezuje, ali platforma ne zna da li ste vi fizičko ili pravno lice.

"Ibej nema registrovano pravno lice u Srbiji i da bi se zaštitio svima je uveo PDV. To su verovatno učinili zato da ne bi morali da 'gledaju u pasulj' ko je sa druge strane, da li prodaje ili da li se identifikuje",objašnjava Goran Radosavljević, profesor FEFA fakulteta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ibej je registrovan na teritoriji Evropske unije, gde zemlje članice međusobno ne plaćaju PDV, dok u Srbiji nema registrovanu firmu, što rezultira određenim ograničenjima.

"Najveći problem pravi naš zakon o deviznom poslovanju koji je prilično krut i o kome pričamo gotovo dve decenije. Taj zakon u suštini nalaže da ukoliko hoćete da se bavite bilo kojim poslom u Srbiji morate imati registrovanu firmu", smatra Radosavljević.

On napominje da su međunarodne platforme registrovane na nekim drugim destinacijama sa kojih rade i da bi se zaštitile od zakona u svojim zemljama, zaračunavaju poreze ili u slučaju Pejpala zabranjuju trgovinu na teritoriji Srbije.

Radosavljević je rekao da se problem u vezi sa frilenserima može da reši jednostavno, osnivanjem preduzetničke radnje i plaćanjem paušalnog poreza, koji je niži od onog koji bi plaćali kao fizička lica.

Dodaje se i da prema ranijim odgovorima Poreske uprave, poreski tretman prodaje dobara zavisi od toga da li se radi o prodaji sopstvene imovine "od slučaja do slučaja" ili je to stalna aktivnost nekog fizičkog lica.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porez na online trgovinu eBay online trgovina Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana