Tekst objavljen: 12.03.2019 14:02        


U Srbiji već postoje i srpski elektronski novčanici kompanije Ipay, a od početka aprila i sistem instant plaćanje će ući u drugu fazu, pa će moći da se plaća preko aplikacije banke na mobilnom telefonu i u trgovinama 24 sata dnevno 365 dana godišnje, rečeno je na savetovanju e-trgovaca.

E-trgovina u Srbiji sve dostupnija i bezbednija

Elektronska trgovina beleži značajan rast u svetu, dok je našem regionu rast manji ali je Vlada Republike Srbije kroz niz mera podstiče ovakvo poslovanje, kaže Milan Dobrijević načelnik Odeljenja za razvoj Digitalne agende u Ministarstvu trgovine i dodaje kako je e-trgovina prepoznata kao motor preduzetništva i razvoja privrede.

Najveća barijera za e-trgovinu je nepoverenje građana, pa se sprovode kampanje kao bi se poverenje ojačalo, rekao je Dobrijević i dodao da je želja da se ide "u smeru da se više koriste kreditne i debitne kartice, kao i elektronski novčanici koji su propisima Srbije omogućeni i funkcionišu".

Kao primer naveo je domaćeg provajdera elektronskog novčanika Ipay koji ima malo korisnika ali je pandan Alipayu ili Paypalu.

U Srbiji se i dalje najviše plaća pouzećem, a Dobrijević kaže da su propisi takvi da je sigurnost garantovana i prilikom elektronskog plaćanja, da ostaju tragovi što omogućava i obeštećenje ako su roba ili usluga loši, ali da i potrošači uvek treba da obrate pažnju sa kakvog sajta kupuju, "a onda mogu da kupuju jednako bezbedno kao u prodavnici".

Prenos novca pri elektronskoj trgovini u 10 sekundi i to 24 sata dnevno svakog dana u godini - instant pejment uveden je u Srbiju oktobra prošle godine a od aprila biće omogućeno ovakvo plaćanje i kod samih etrgovaca, kaže Ivan Stijović, menadžer prodaje PTM-a.

On kaže da će banke morati da obezbede svojim korisnicima da vrše instant plaćanja kod trgovca na prodajnom mestu, a sa druge strane da obezbede svojim trgovcima prihvat instant plaćanja na tim prodajnim mestima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Korisnici će moći da plaćaju kroz aplikaciju svoje banke na mobilnom telefonu na prodajnom mestu sajtu, a to će trgovci moći da prihvate - objašnjava Stijović.

Na 4. savetovanju koji je 7. marta u Beogradu organizovao Etrustmark - nacionalni sertifikat za elektronsku trgovinu teme su bile i bezbednost e-trgovina, rekao je organizator Nebojša Đurić, a o značaju koji za trgovce pri trgovini ima "kastimar ekspirijens" jer fokus uvek mora biti na krajnjem korisniku i kad je on sretan benefit ima i trgovac, govorio je Emil Mazan iz Oracla.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
e-trgovina korisnici Srbija Beograd

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana