Tekst objavljen: 04.10.2019 9:55        


Ministar finansija Siniša Mali rekao je u Skupštini Srbije da zakon o računovodstvu predviđa uvođenje obaveznih e-faktura i to od 1. januara 2022. godine.

E-fakture obavezne od 1. januara 2022: Biće omogućen brži povraćaj PDV

Prema predlogu tog zakonu, obaveza pravnim licima, odnosno preduzetnicima je da fakture kao računovodstvene isprave izdaju isključivo u elektronskom obliku, navodeći da će se tako pojednostaviti procedura njihovog izdavanja, skratiće se vreme neophodno za obavljanje poslova i biće omogućen brži povraćaj PDV-a.

Kada je reč o regulisanju računovodstvenih usluga, Mali je objasnio da će Komora ovlašćenih revizora izdavati dozvole pravnim licima i preduzetnicima za rad, dok će Registar voditi Agencija za privredne registre. Mali je naveo da će Registar pružalaca računovodstvenih usluga početi sa radom 1. januara 2021. godine.

"Pravna lica, odnosno preduzetnici koji pružaju računovodstvene usluge u roku od tri godine od dana stupanja na snagu ovog zakona u obavezi su da usklade svoje poslovanje sa odredbama zakona", naveo je Mali.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

On je dodao da se ukida obaveza sastavljanja i dostavljanja dva seta izveštaja, za statističke i druge potrebe i finansijske izveštaje, Agenciji za privredne registre.

Takođe, predloženim zakonom prihvata preporuka 28 manivala za izmenu postojeće regulative u smislu zabrane krivično osuđivanim pravnim i fizičkim licima s njima povezanim licima, kao i saradnicima da budu osnivači i vlasnici pravnih lica i preduzetnika koji se bave pružanjem računovodstvenih usluga.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
PDV faktura Srbija preduzetnici zakon

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana