Tekst objavljen: 25.08.2016 9:33        


Aktuelni predsednik Svetske banke Džim Jong Kim će se kandidovati za drugi mandat na toj funkciji, saopštila je Svetska banka, čime je najavila početak procesa izbora novog predsednika. 

Džim Jong Kim želi drugi mandat na čelu Svetske banke

Kimovo nastojanje da ostane na poziciji predsednika dolazi u trenutku neuobičajenih kritika zaposlenih te institucije na njegov račun, koji su ranije ovog meseca u otvorenom pismu naveli da je Svetska banka suočena sa "krizom rukovodstva", prenosi agencija Frans pres.

"Izvršni direktori su izrazili jednoglasnu podršku otvorenom, na zaslugama utemeljenom i transparentnom procesu izbora, uz otvorenu kandidaturu za sve zemlje članice", navodi se u saopštenju izvršnog odbora Svetske banke.

Kimov petogodišnji mandat se završava 30. juna 2017. godine.

Po nepisanom pravilu, evropske vlade biraju šefa Međunarodnog monetarnog fonda, dok Sjedinjene Države imenuju predsednika Svetske banke, navodi Frans pres i ocenjuje da se ta banka takođe suočava sa drugim konkurentima iz zemlja u razvoju, poput Kine.

U otvorenom pismu zaposlenih od 8. avgusta se iznosi i da godišnje interne ankete zaposlenih pokazuju da banka "proživljava krizu rukovodstva", uz tvrdnju da "samo jedan od tri (zaposlena) razume gde nas viši menadžment tim vodi, a još manje njih smatra da naš viši menadžment neguje kulturu otvorenosti i poverenja".

U pismu se poziva na to da izborni proces obuhvati muškarce i žene na osnovu jasnih kriterijuma na transparentan način.

U Svetskoj banci su za agenciju Frans pres, koja ih je kontaktirala, rekli da je njihov Bord direktora, koji predstavlja 189 država članica, 2011. godine usvojio pravila koja garantuju otvoren i na zaslugama utemeljen izborni proces.

Kima je za predsednika izabrao 2012. godine najveći akcionar Svetske banke, Sjedinjene Američke Države, a na početku mu je konkurencija bio nigerijski ministar finansija Ngozi Okonjo-Iveala, piše francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
menadžment bord direktora svetska banka banka SAD kina zaposleni frans pres

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana