EUR 117,58 USD 103,44 CHF 110,44

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 09.07.20. :: 117.5801 rsd

Tekst objavljen: 17.04.2014 16:30        


Banke su u 2013. godini sklopile 13 miliona ugovora, a opravdanih prigovora je bilo oko 300 i svi se odnose na kredite u švajcarskim francima, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Dugalić: 300 opravdanih prigovora na rad banaka u 2013.

Dugalić je, komentarišući kolektivnu tužbu koje je Udruženje bankarskih klijenata Efektiva podnelo proitv Hipo banke, Pireus banke i Eurobanke EFG zbog menjanja kamatnih stopa kredita u švajcarskim francima, rekao da UBS ne pravda greške banaka, i da ako postoji makar jedan opravdan prigovor, to nije dobro.

- Nismo imali priliku da tu tužbu vidimo, ali svakako nije jasno zašto bi neko preko suda pokušavao da istera pravdu ako postoji odluka NBS koju su prihvatile sve banke, a klijenti su to dobili kroz dan dva - rekao je Dugalić na predstavljanju najnovijeg izveštaja Kreditnog biroa UBS, a prenosi Blic.

On je naglasio da su od takvih parnica na dobiti samo advokati, a da klijenti nepotrebno komplikuju.

- Već im je dato to pravo, a oni se upuštaju u sudjenje iako znaju kako to kod nas ide - prvo ročište, drugo ročište, žalbe klijenata ili banaka... - kaže Dugalić.

On je naveo primer Mađarske gde je mnoštvo klijenata uzelo stambene kredite indeksirane u švajcarcima, a sada za to snose posledice.

Tamo je, kako prenosi Blic, Ustavni sud odlučio da je kreditiranje u stranoj valuti po zakonu i da svi koji su se zadužili u švajcarcima, iako su mogli da se zaduže i u forintama, sada moraju da snose posledice.

- Ista logika važi i kod nas. Nije postojala zakonska obaveza koja bi sprečavala zaduživanje u francima i klijenti su se za to opredeljivali. Nisu banke za to krive - poručio je Dugalić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke Udruženje banaka Srbije UBS veroljub dugalić bankarski sektor bankarsko tržište banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.18

ostavite komentar