Tekst objavljen: 19.11.2016 11:29        


Oko 600 Novosađana tužilo je Nacionalnu službu za zapošljavanje (NSZ) jer im je isplaćivala manju naknadu za nezaposlene. To je poslednji u nizu od ukupno 36.000 slučajeva da su građani po ovom osnovu tužili državu, jer smatraju da su oštećeni.

Državu tužilo 36.000 nezaposlenih

Za oko 9.000 predmeta sud je već presudio da su građani u pravu i naložio NSZ da obešteti svoje korisnike.Kako je uopšte došlo do toga da su nezaposleni dobili manje nego što ih je, kako su ubeđeni, po zakonu sledovalo? Za sve je kriv digitron i to što je neko u NSZ pogrešno izračunao osnovicu.

Da zbrka bude još veća – uplaćeno im je više, a ne manje novca. Što znači da je pogrešna veća, a ne manja osnovica. To proizilazi kao zaključak iz izveštaja državnog revizora objavljenog još krajem decembra 2011. godine.

On je tada uočio da je 2010. godine, NSZ nezaposlenima isplaćivao više novca nego što im je, po zakonu sledovalo (što mesečno iznosi najmanje 2.053,16 dinara po korisniku). Dakle, u svom izveštaju DRI tvrdi da je Nacionalna služba nezaposlenima isplaćivala iznos naknade uvećan za 12 odsto. Time je budžet oštećen za 1,3 milijardi dinara( ili oko 10 miliona evra), koliko je nenamenski potrošeno za isplatu većih naknada za slučaj nezaposlenih.

Međutim, pravno zamešateljstvo tek tada počinje. Nakon rešenja DRI, koje je po svojoj pravnoj prirodi izvršno, Nacionalna služba je počela da primenjuje nove osnovice, pa samim tim i da isplaćuje manje naknade za slučaj nezaposlenosti.

Ali, tek tada su građani, koji su odjednom dobili manje iznose na računu, pomislili da su zakinuti. Nekoliko njih se obratilo advokatima koju su presavili tabak i tužili Nacionalnu službu za zapošljavanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
naknada nezaposlenima novi sad tužba građani nacionalna služba za zapošljavanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana