Tekst objavljen: 21.08.2020 13:30        


Gradski hotelijeri će dobiti od države direktnu subvenciju od 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu, što je nova i prva sektorska mera za ublažavanje posledica virusa korona koji je ta kriza ostavila na ugostiteljstvo, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali

Državna pomoć: Gradski hotelijeri dobijaju 350 evra za svaki ležaj i još 150 za svaku sobu

Ministar je nakon sastanka sa predstavnicima gradskih hotelijera u Privrednoj komori Srbije rekao da je jedini uslov za korišćenje te pomoći države da hotelijeri do kraja godine ne otpuste više od 10 odsto radnika.

Istakao je da će za desetak dana Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objaviti javni poziv za hotelijere kojim će biti precizirani kriterijumi za prijavu i pozvao ih da tom pozivu odazovu.

Očekuje se, kaže Mali, da će novac hotelijeri dobiti krajem septembra, a najkasnije u prvoj nedelji oktobra.

Mali je izrazio zadovoljstvo što je veliki broj naših građana ove godine odlučio da letnje odmore provede u Srbiji, zbog čega su smeštajni kapaciteti u banjama, planinama i selima puni, ali su zbog nedostatka stranih gostiju, dodaje on, gradski hoteli ostali prazni.

Zbog toga je, ističe, država odlučila da donese novi paket mera koji će direktno pomoći gradskim hotelijerima da ublaže negativne posledice krize. Ministar je naveo da od oko 380 kategorisanih gradskih hotela u zemlji samo je 115 otvoreno, dok u Beogradu od 115 hotela samo 42 trenutno posluje.

U njima je, dodaje, popunjenost oko devet i po odsto. Novim merama gradski hotelijeri će za jednokrevetnu sobu dobiti pomoć od 500 evra, a na primeru Hotela Mona u Beogradu, ministar Mali je objasnio da će taj hotel dobiti pomoć od 100.000 evra, s obzirom da ima 237 ležaja i 146 soba.

"Ovim novim merama pokazujemo da je država ima novca, da je stabilna i jaka da smo spremno dočekali ovu krizu", rekao je Mali.

Istakao je da su stabilne finansije u našoj državi rezultat teških reformi koje su sprovedene tokom 2014. godine. Ministar je podsetio i na ranije mere države koje je donela u prethodnom periodu kao pomoć privredi za suzbijanje negativnih posledica krize izazvane virusom korona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Naveo je da su to isplata tri puna minimalca, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, po 100 evra punoletnim građanima Srbije, i isplata 60 odsto minimalca za dva meseca, od kojih je minimalac za avgust već isplaćen.Isplata 60 odsto minimalca za septembar, najavio je ministar, biće do 10. septembra.

"Ako uz to dodamo i kredite za likvidna sredstva i garantnu šemu, ukupna pomoć države privredi za suzbijanje posledica virusa korona je oko 5,8 ili 5,9 milijardi evra", rekao je Mali. Mali je apelovao na građane da pri svakoj kupovini traže fiskalni račun, jer je primećeno izbegavanje izdavanje računa i plaćanja poreza, te podsetio da plaćanjem poreza država i izdvaja pomoć za privredu, gradi puteve, bolnice, škole.

Najavio je i da će poreska uprava biti aktivnija na terenu kako bi se suzbila siva ekonomija. Država je, podsetimo, tokom prethodnih nekoliko meseci obezbeđivala pomoć građanima i privredi više puta. Svakom punoletnom građaninu isplaćeno je po 100 evra, a privreda je u dva navrata dobila direktnu pomoć u vidu isplate cele ili delimične minimalne zarade za svakog radnika.

Sada je nova pomoć stigla hotelijerima, imajući u vidu da je reč o jednom od najugroženijih sektora, a posebno kad je reč o hotelima u gradovima koji su najviše zarađivali od kongresnog turizma.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hotelijeri hoteli u gradu turizam hotelijerstvo državna pomoć pandemija ekonomski efekti pandemije siniša mali

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana