Tekst objavljen: 25.02.2020 9:35        


Ni rekordna 2019. godina u kojoj je Komercijalna banka zaradila 75,3 miliona evra nije bila dovoljna da se naši donosioci odluka predomisle

Država prihvatila ponudu, Komercijalna odlazi u ruke NLB-a

Patuljak kupuje džina. Ovim rečima može se opisati informacija koja je "Novostima" potvrđena u Vladi Srbije da su završeni pregovori sa slovenačkom Novom ljubljanskom bankom i da sledi potpisivanje ugovora o prodaji najveće srpske državne - Komercijalne banke.

Ni rekordna 2019. godina u kojoj je Komercijalna banka zaradila 75,3 miliona evra nije bila dovoljna da se naši donosioci odluka predomisle, nego su izgurali prodaju do kraja. Slovencima će pripasti finansijska institucija koja pokriva skoro 11 odsto domaćeg bankarskog tržišta.

Iako se spekulisalo da je NLB ponudio 450 miliona evra ova informacija nam nije potvrđena.

Ipak, Slovenci su ponudili više od AIK banke, srpskog biznismena Miodraga Kostića kao drugog i Rajfajzen banke kao trećeg ponuđača.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Novostima" je potvrđeno da je pregovarački proces završen i da se očekuje potpisivanje ugovora. Naša najveća državna banka, osim u matičnoj državi radi i na teritoriji Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Osim u Republici Srpskoj, gde se pozicionirala kao šesta banka, nedavno je, prilikom posete predsednika Aleksandra Vučića Drvaru, otvorila i ekspozituru u ovom gradu. Zaposlila je četvoro ljudi i otvorila račune za svih 100 radnika u tamošnjoj novootvorenoj fabrici "Jumko".

Da bi stekla većinsku kontrolu, država je manjinskim akcionarima tokom 2019. godine isplatila nešto više od 260 miliona evra za 41,47 procenata vlasništva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prihvaćena ponuda prodata komercijalna banka prodaja komercijalne banke prodaja kombanke Komercijalna banka nlb banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana