Tekst objavljen: 04.03.2018 10:01        


Vest da je Poreska uprava povećala iznos koji roditelji koji su kupovali bebi opremu i hranu mogu da refundiraju na ime plaćenog PDV-a i to za 2.250 dinara ima samo marketinšku vrednost, ne i stvarnu.

Država povećala iznos za vraćanje PDV na bebi opremu?

Ne zbog toga što je povećanje malo (iako jeste), već što se nikada neće primeniti. Poslednji rok za predaju zahteva za refundaciju, naime, završen je 15. februara, a narednog roka, koji je ranijih godina bio u prvoj polovini jula – neće ni biti jer 1. jula počinje da se primenjuje prošle godine usvojeni Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom kojim se u potpunosti ukida dosadašnji vid pomoći roditeljima, odnosno povraćaj PDV-a.

Poreska uprava je juče prosledila medijima informaciju da će u skladu sa izmenama Zakona na dodatu vrednost

Refundiranje

Da bi ostvario pravo da mu se refundira PDV, roditelj ili staratelj deteta morao je do sada da sakuplja fiskalne račune za opremu i hranu i da ih potom predaje nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave koja je posle sprovedene kontrole u roku od 30 dana izdavala rešenje kojim se utvrđuje pravo na povraćaj PDV-a ili se zahtev odbija. Povraćaj PDV-a mogao je da se ostvari za mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolice za hranjenje, auto-sedišta i pelene.
roditelji moći da refundiraju PDV za opremu i hranu u iznosu do 77.279 dinara za dete do dve godine, i to u prvoj godini starosti do 44.159 dinara, a u drugoj do 33.119 dinara.Pre ovog povećanja maksimalni iznos koji su roditelji mogli da refundiraju bio je 75.029 dinara. Osim toga, PU je obavestila roditelje i da se podiže prag zarade za nekih 30.000 dinara godišnje, odnosno umesto dosadašnjih 1,03 miliona dinara, ukupan neto prihod u godini koja prethodi godini u kojoj se podnosi zahtev za refundaciju mora biti manji od 1.059.839 dinara, a ukupna imovina na koju plaća porez manja od 25.833.585 dinara.

Od biroa za informisanje Poreske uprave kom smo juče uputili pitanje da li to znači da će, uprkos ranijim najavama i novom Zakonu, ipak, biti narednog roka, nismo dobili odgovor. U kontakt centru PU za poreske obveznike, nakon kratke provere, službenica nam je rekla da od 1. jula počinje da važi novi Zakon.

Na pitanje da li to znači da nema novog roka, službenica je rekla – Ne bih zaista znala – i dodala – ne bi bilo loše da još pozovete, da se raspitate.

Ovo nije prvi put da u Poreskoj upravi ne znaju tačan odgovor na pitanje o kome isključivo oni odlučuju, ili bi bar tako trebalo da bude.

S obzirom na to da je i poslednji rok završen očigledno je da novo povećanje neće imati na koga da se primeni, te da je objavljivanje ovih informacija pet dana pred beogradske izbore očigledno imalo samo jednu – političku svrhu, ali ne i konkretnu da pomogne roditeljima male dece.

Država je od 2013. do sada dva puta godišnje, tokom februara i jula primala zahteve roditelja kojima je refundiran novac za PDV koji su platili kupujući bebi opremu i hranu. Ovakva podrška države mladim roditeljima oročena je na trenutak kada se donese zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Taj zakon je usvojen decembra prošle godine, počeo je da važi 1. januara ove godine, a početak primene zakazan je za 1. jul kada se PDV na bebi opremu i hranu i definitivno ukida.

U portalu Bebac.com kažu da nisu obavešteni o povećanju, kao ni o tome da li će biti sledećeg roka za refundaciju.

– Nekoliko puta smo zvali Poresku upravu i svaki put smo od njih dobijali odgovor da posle februarskog roka novih rokova neće biti. Međutim, roditelji nas stalno zovu i pitaju šta se dešava, a od njih kao i iz medija dobijamo nagoveštaje da će biti još jedan rok. Insistiramo od PU da pruži konačan odgovor – kaže za Danas Jasmina Mihnjak, urednica portala Bebac.com.

Za nju je ova informacija o povećanju iznosa koji može da se refundira neblagovremena i nejasna. Sada, kako kaže, postoji problem sa onima koji će se poroditi u ovom vakuumu (kada je poslednji rok za refundaciju završen, a Zakon se još ne primenjuje), jer oni ne znaju šta da rade – da li da prikupljaju fiskalne račune ili ne.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
povraćaj PDV-a PDV na bebi opremu bebi oprema

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana