Tekst objavljen: 10.09.2016 13:00        


Plate i penzije verovatno ne bi morale ni da budu smanjivane, da nije bilo gubitaka koje su pravila javna preduzeća, izjavio je sinoć član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković, ističući da je dug EPS-a, na primer, narastao na skoro 1,2 milijarde evra. 

Država plaćala loše poslovanje javnih preduzeća

"Već nekoliko godina ukazujemo na to da je država ogroman novac davala za loše poslovanje javnih preduzeća", istakao je Vučković za TV N1.

To je, kako kaže, bio slučaj sa Srbijagasom, gde i dalje država plaća za njegove kredite koje je uzimao sa garancijom.

"Gledamo i da se nešto slično ne ponovi i tu vidimo da Elektroprivreda Srbije ima probleme u svom poslovanju, to nije tajna", rekao je on.

To je prepoznala i Vlada u aranžmanu sa MMF-om i Svetskom bankom, dodao je i za sada država ne daje novac za kredite i obaveze EPS-a, ali tendencije su, primetio je, upozoravajuće u pogledu zaduženosti EPS-a koja raste i dostiže gotovo 1,2 milijarde evra.

"Brzo se povećava ovaj dug. Ne vidimo da dolazi do suštinskih promena, da se kontroliše masa zarada, da se smanjuje broj zaposlenih, tehnički gubici. Svi ti problemi nisu novi", rekao je Vučković.

To je jedan problem na kome treba da se radi, naveo je, a uz to i reforma Srbijagasa, Resavice, Železnice i čitavog niza drugih preduzeća za koje je predviđena privatizacija, a koja se za sada nije završila, kaže Vučković dodajući da se već kasni u rešavanju ovih pitanja.

"Vlada je sama potpisala da će doći do otpuštanja, i korekcije cena, i da će se svi problemi rešavati. Do kraja godine, treba očekivati konkretne planove. Vreme curi", kaže on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EPS država dugovi javna preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana