Tekst objavljen: 08.07.2018 11:21        


Iako je najavljeno početkom marta da će Srbija pooštriti uvoz polovnih vozila iz zemalja EU, koje sa svojih drumova ubrzano proteruju krševe, sa ciljem da se spreči da naša država postane otpad četvorotočkaša, poslednji podaci pokazuju da su uvoznici korišćenih vozila dodali gas.

Država nije pooštrila kriterijume za ulazak automobila

- U Srbiju je za prvih pet meseci ove godine uvezeno 55.764 polovna vozila - kaže generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika novih vozila, Boban Nikolić. - Iako, naravno, nemamo ništa protiv uvoza polovnih vozila, jer nemaju svi da kupe novo, podaci su frapantni.

Naime, od ukupnog broja uvezenih vozila čak 30.098 je sa "evro 3" standardom motora što znači da je njihova starost od 13 do 19 godina! Sa "evro 4" normom su uvezena vozila stara između 10 i 13 godina i takvih je 15.921.

Sa "evro 5" eko-normom agregata (vozila napravljena između 2010. i 2015) uvezeno je 8.325 automobila. Sa "evro 6" normom, koju imaju vozila proizvedena od 2015. do danas, uvezeno je svega 1.330 automobila.

U istom periodu (pet meseci) u Srbiji je prodato svega 13.160 novih vozila (11.006 automobila), što je odnos kojim se, sem Bugarske, niko u Evropi ne može "pohvaliti".

Pri tome, uvoz starijih dizelaša u Srbiju, koji su sve češće na "meti" mnogobrojnih evropskih gradova, jer su proglašeni najvećim zagađivačima i uzročnicima mnogih respiratornih bolesti, ne jenjava.

I sada je u strukturi uvoza polovnjaka odnos 60:40 u korist vozila koja koriste "naftu". Kada se pogledaju vozila po brendovima, i dalje su najomiljeniji "polovnjaci" oni sa znakom "Folksvagena". Njih je uvezeno 9.825, dakle, gotovo svaki peti.

Na drugom mestu je "Opel" sa 6.749 vozila, "Pežo" na trećem sa 5.851, sledi "reno" sa 4.832, "Fijat" sa 3.918 vozila...

BEZ SUBVENCIJA

- Zabranama se ništa ne postiže - kaže Dragan Škrnjić iz "Eko-kluba Srbija". - Subvencije i poreske pogodnosti za kupovinu hibridnih, električnih vozila, jedina su ispravna politika.Nažalost, Srbija je među retkim zemljama Evrope u kojima nema podsticaja za kupovinu "zelenih" automobila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena automobila uvoz automobila kupovina automobila polovni automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana