Tekst objavljen: 23.03.2021 12:55        


Dolar je porastao jutros na ranom evropskom trgovanju, usled slabljenja apetita za rizikom na globalnim tržištima i pada akcija na azijskim berzama, pre svega kineskih, dok se turska lira stabilizovala nakon jučerašnjeg kolapsa

Dolar ojačao, turska lira se stabilizovala posle jučerašnjeg pada

Na evropskim valutnim berzama, dolar je u 8 časova po srednjoevropskom vremenu bio u usponu za 0,2 odsto prema korpi rivalskih valuta, na 91,989 poena, izveštava Rojters.

Dolarski indeks je od početka godine do sada ojačao za više od 2 procenta, podstaknut ubrzanjem vakcinacije protiv kovida-19 u Sjedinjenim Državama i očekivanjima da će paket ekonomskih stimulusa Bajdenove administracije, vredan 1,9 biliona dolara, pogurati stopu privrednog rasta.

Evro je oslabio za 0,3 procenta prema američkoj valuti i trgovao se na nivou od 1,19025 dolara.

Turska lira se stabilizovala nakon strmog pada od 7,5 odsto u ponedeljak, uzrokovanog neočekivanom odlukom predsednika Tajipa Erdogana da smeni guvernera centralne banke minulog vikenda.

Lira je jutros na evropskom trgovanju porasla za oko 0,6 odsto prema na američkom dolaru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Današnji potres na tržištima kapitala u Aziji izazvan je sankcijama koje su u ponedeljak uvele SAD, Evropska unija, Britanija i Kanada prema pojedinim kineskim zvaničnicima zbog navodnog kršenja ljudskih prava u Sinđijangu, nakon čega je Peking uzvratio kontramerama protiv evropskih poslanika, diplomata, instituta i nekih porodica.

Oprezu investitora na tržištima doprineo je i treći talas korona pandemije u Evropi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je da se produžava lokdaun i pozvala građane da ostanu kod kuće tokom pet dana uskršnjih praznika.

Tržišni akteri će danas pažnju usmeriti na izlaganje predsednika američkih Federalnih rezervi Džeroma Pauela i ministarke finansija Dženet Jelen u Kongresu, kako bi dobili bilo kakav nagoveštaj u pogledu tolerisanja rasta prinosa na obveznice, što bi moglo da odredi pravac budućeg kretanja dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američki dolar turska lira berza trgovanje na berzi valute

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana