Tekst objavljen: 07.10.2015 12:50        


Više od 40 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava prijavilo se ove godine na IV konkurs NLB banke Beograd za najbolje projekte iz oblasti organske proizvodnje i prerade hrane, kojim NLB banka Beograd pruža podršku daljem razvoju tog vida poljoprivredne proizvodnje. 

Dodela nagrada  IV-og NLB konkursa organske proizvodnje

Stručni žiri, doneo je odluku da je najbolji pristigli rad Radoslava Grujićića, sertifikovanog proizvođača organske hrane gazdinstva Grujićić iz opštine Ub.

 
NLB banka Beograd je ove godine nagradila tri najbolja projekta iz oblasti organske proizvodnje i prerade hrane novčanim nagradama u ukupnoj vrednosti od 1.400.000 dinara.

Najbolji projekat gazdinstva Grujičić nagrađen je novčanom donacijom od 1.000.000 dinara, drugu nagradni iznos od 300.000 dinara po odluci žirija pripala je Stevici Kracunjelu iz Dupljaje kod Bele Crkve, a treću nagradu i 100.000 dinara dobio je projekat Milorada Aćimovića iz Futoga. Odluku o izboru najboljih projekata donela je komisija u sastavu dr. Milan Adamović, predsednik komisije, članovi Biljana Petrović, predstavnik NLB banke Beograd i Nikola Bulj, organizator Organic festivala.

Svečano proglašenje najboljih projekata i dodela nagrada priređena je danas u prostorijama centrale NLB banke u Beogradu. Od ukupno prispelih projekatana NLB Organic konkurs 61% odnosi se na biljnu proizvodnju, među kojima dominiraju projekti u oblasti voća i povrća. Stočarska proizvodnja zastupljena je sa 17% dok ostali objedinjeni projekti (biljna i stočarska proizvodnja i prerada)obuhvataju 22%.

Od ukupnog broja ponuđenih projekata, koji su pristigli na konkurs,  41% su poslali proizvođači koji imaju sertifikovanu proizvodnju dok su ostali u procesu konverzije odnosno njene sertifikacije ili pripreme za konverziju. Najveći broj projekata potiče od proizvođača u čijim su se domaćinstvima mlađi članovi opredelili da nastave da se bave poljoprivrednom proizvodnjom ili se školuju za ovakav vid proizvodnje.

Projekti u okviru konkursa pristigli su iz 24 opštine Srbije. Najveći broj projekata - njih 17 lociran je na području 5 gradskih centara i to: Beograd 6, Zrenjanin 4, Novi Sad 4 i Valjevo 3.

Prema poslednjim dostupnim podacima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, ukupan broj sertifikovanih organskih proizvođača u Srbiji iznosi 292Ovogodišnji Organic konkurs NLB banke pokazao je još veće interesovanje sertifikovanih proizvođača u odnosu na prošlogodišnji.

Posle pobednika iz Vojvodinena 2. i 3. NLB Organic konkursu, gazdinstvo Grujićić je prvi nagrađeni projekat sa teritorije opštine Ub.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nlb banka organska proizvodnja ministarstvo poljoprivrede organska hrana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana