Tekst objavljen: 02.09.2015 10:59        


Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Džejms Ruf izjavio je u utorak, nakon druge revizije stad-by aranžmana koji je Vlada Srbije zaključila sa MMF, da će bolji budžetski rezultati u ovoj godini biti sačuvani za smanjenje javnog duga, a da će eventualno odvajanje tog novca za potrošnju biti razmatrano tokom treće revizije programa u kontekstu pripreme budžeta za 2016.

Dobri rezultati u budžetu za smanjenje javnog duga

"Aranžman donosi dobre rezultate", poručio je Ruf u saopštenju MMF dostavljenom Tanjugu i zato je, kako je rekao Misija MMF revidirala procenu rasta BDP za 2015. na plus 0,5 odsto.

Srbija se, kako je naveo, vratila pozitivnom ekonomskom rastu, zaposlenost raste, a nezaposlenost pada.

"Veće poverenje je takođe pomoglo Srbiji da izbegne prelivanje grčke krize", rekao je Ruf. Korekciju privrednog rasta pogurale su i veće plate u privatnom sektoru nego što se očekivalo kao i bolje izvozne performanse, kaže Ruf.

Prema njegovim rečima, u srednjem roku očekuje se ubrzanje rasta što će zavisiti od kontinuirane čvrste makroekonomske politike i napredovanja strukturnih reformi. S druge strane, Ruf je naveo da inflacija ostaje niska, a zato je ekonomska aktivnosti ispod potencijala.

Govoreći o fiskalnim performansama u prvoj polovini godine, Ruf je istakao da je deficit budžeta niži nego što je projektovano i to najviše zahvaljujući boljim rezultatima na strani prihoda, ali takođe i zbog slabije realizacije javnih investicija.On je naveo i da je naplata poreza koja je bolja od projektovane ohrabrujuća.

Implementacija fiskalne politike na koju se Srbija programom obavezala uključuje i prilagođavanje broja zaposlenih u javnom sektoru što će, naveo je, biti ključno da se troškovi zadrže u okviru cilja. Nedavno popuštanje monetarne politike, kako je ocenio, prikladno je i podržaće ekonomski oporavak, a dalja politika smanjenja kamata trebalo bi da uzme u obzir inflatorna očekivanja, spoljne faktore i progres u fiskalnoj konsolidaciji.

Misija MMF pozdravila je usvajanje strategije koja će se baviti nenaplativim kreditima, kao i specijalne dijagnostickce studije, jer je to korak ka jačanju stabilnosti finanisjkog sektora, nave je on.

Ruf je ocenio da agenda strukturnih reformi napreduje i pozdravio odlučnost Vlade Srbije da sa tom agendom nastavi. Ruf je istakao da je Sporazum o drugoj reviziji stand-by aranžmana koji je Vlada Srbije zaključila sa MMF sada postignut na nivou misija - Vlada, a pred Bordom izvršnih direktora te međunarodne finansijske insitutucije naći će se sredinom oktobra.

Kompletiranje druge revizije će značiti dodatnih oko 147 miliona evra koje će biti na raspolaganju Srbiji unutra stend baj aramnžamana iz predostrožnosti, ukupne vrednosti 1,2 milijarde evra.

U tom smislu Misija pozdravlja odlučnost vlade da nastavi sa agendom stgrukturnih reformi. Ovih 147 miliona evra će dovesti do toga da ukupna dostupna sredstva Srbiji u okviru aranžamana dostignu 528 miliona evra.

Ruf je podsetio da su vlasti u Srbiji izrazile nameru da ne povlače novac koji im je dostupan u okviru ovog aranžamana. Misija MMF predvođena Rufom u utorak je završila posetu Srbiji povodom druge revizije stead by aranžmana iz predostrožnosti, a koju je započela 20. avgusta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
smanjenje javnog duga javni dug javni dug srbije buđet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana