Tekst objavljen: 25.08.2017 12:05        


Dobro je dok se grad širi, ali moderne tendencije evropskih prestonica nalažu da se ide u visinu i to je trend koji bi trebalo pratiti i ovde u Beogradu.

Dobijamo još nekoliko Beograđanki, moderno je

“Gradovi dobijaju obodne granice, limitira se uže gradsko jezgro koje zato kreće da raste. I Beograd ne bi trebalo da se širi dalje od svojih prirodnih granica. U budućnosti bismo mogli da dobijemo nekoliko zgrada kao što je Beograđanka. Naravno, sve planski, zavisno od dela grada", objašnjava sekretar za urbanizam i građevinske poslove Miloš Vulović.

Otkad je u februaru ove godine došao na čelo Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove, svakodnevno prati postignuća i statističke podatke koji su, prema njegovom mišljenju, trenutno na zavidnom nivou.

"Najlakše je uporediti podatke od prošle godine, kada je uveden sistem za elektronsko podnošenje prijava. Tako je lane rešeno 530.000 kvadratnih metara za koje je izdata građevinska dozvola, dok ih za prvih sedam meseci ove godine već ima 650.000. Verujem da će do kraja 2017. biti blizu milion kvadrata", kaže Vulović i dodaje da je u celoj 2016. izdato 68 upotrebnih dozvola, a sada već 58.

Veliki je priliv stranih investitora u prestonici, a najviše je Izraelaca, ističe Vulović.

"Oni kao investitori dominiraju, a to vam je najbolji znak da je tržište ozdravilo, budući da su oni uvek prvi koji odlaze sa bilo kog tržišta, i to ne kad već počne da gori, nego šest meseci pre toga. Ako se oni šire i kupuju, znajte da je tržište stabilno, a njih je sve više u Beogradu", kaže Vulović za Blic.

On potvrđuje i da se broj tržnih centara takođe povećava.

"Da, i mislim da je to odlična vest jer takvi centri stvaraju mini-privredne zone oko sebe, ljudi se koncentrišu oko njih. Naravno, to znači i veći izbor i bolju ponudu za kupce. S druge strane, dolaskom robne kuće 'Ikea' u Beograd, neuredjeni prostor oko naplatne stanice Bubanj potok infrastrukturno je opremljen, samim tim i postao atraktivan za dalje investicije", ističe Vulović.

Građevinska dozvola u Srbiji u proseku se izdaje za šest radnih dana, a u Beogradu za 14.

"Izdavanju građevinske dozvole prethodi procedura izdavanja lokacijskih uslova kada se prethodno proverena dokumentacija šalje katastru i komunalnim kućama. Komunalne kuće imaju zakonski rok od tri nedelje da odgovore, tako da mi praktično imamo dva ili tri dana za sve ostalo, pod uslovom da su nadležne institucije poslale odgovore u zakonskom roku. Za izdavanje gradjevinske dozvole papiri se prosledjuju katastru i Direkciji za gradjevinsko zemljište. Često se dešava da se na odgovor čeka, što samim tim i nas dovodi u situaciju da izdavanje gradjevinske dozvola traje duže od predviđenih pet dana", objašnjava gradski sekretar za urbanizam.

On je nadležan za izdavanje lokacijskih uslova i građevinskih dozvola za objekte preko 800 kvadrata, objekte infrastrukture i od javnog značaja, velike investicije.

"Vodim pet sektora, onaj za izradu planova, za informacije o lokaciji i urbanističke projekte, potom lokacijske uslove, velike investicije i javne objekte. Sve to treba umrežiti u gradu u kojem je godinama unazad izrazita linija rasta planova za izgradnju i koji trenutno ima najveći broj objekata u izgradnji u celoj Srbiji", rekao je.

Vulović ističe da nijedan plan ne može da se donese preko noći, bez učešća javnosti, kao i da je za njegovo usvajanje potrebno bar godinu dana.

On podseća da prilikom usvajanja planskog dokumenta uvek postoji rani javni uvid i javni uvid, te da je, ako nema pritužbi u tom periodu, na zakasnelu reakciju teško odgovoriti i zato savetuje građanima da učestvuju u ovakvim procesima dok se oni rešavaju.

Najveći uspeh, pored većeg broja izdatih dozvola, po Vuloviću, predstavlja i potpuna transparentnost u radu.

"Uvođenjem sistema za elektronsko podnošenje prijava dobijate broj vašeg predmeta i u svakom trenutku, sa dva klika na kompjuteru, možete da pratite šta se s njim dešava. Takođe, možete videti sve izdate dozvole od našeg sekretarijata", istakao je Vulović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beograd Srbija gradovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana