Tekst objavljen: 17.08.2019 9:00        


Projekat DIH² započinje svoj prvi otvoreni poziv za finansiranje sa ciljem da pospeši upotrebu robotike i srodnih tehnologija u oblasti proizvodnje kroz program finansiranja kompanija bespovratnim sredstvima.

Do 250.000 evra za uvođenje robotike: Poziv kompanijama za bespovratna sredstva otvoren do 31. oktobra

Kao centar regionalne izvrsnosti u robotici primenjenoj u industriji, Elektrotehnički fakultet u Beogradu je jedan od realizatora ovog projekta Evropske komisije koji je deo Horizont 2020 programa i u okviru koga će se dodeljivati bespovratna sredstva u visini do 248.000 evra konzorcijumima sačinjenim od sistem integratora i malih i srednjih preduzeća (MSP) koja se bave proizvodnjom, kako bi im pomoglo da usvoje i unaprede tehnologije vezane za robotiku.

Kroz svoju mrežu 26 evropskih regionalnih centara izvrsnosti u industrijskoj robotici (Digital Innovation Hubs – DIH), projekat DIH² je objavio svoj prvi poziv za finansiranje kompanija koji traje do 31. oktobra, i samo tokom sledećih osam meseci kroz ovaj projekat će biti plasirano blizu tri miliona evra, a do kraja 2022. godine i čitavih osam miliona evra.

Po pravilima prvog otvorenog poziva biće izabrano 13 projektnih konzorcijuma kojima će biti dodeljeno bespovratno finansiranje do 248.000 evra.

Svaki konzorcijum koji konkuriše za finansiranje treba da ima najviše tri učesnika (tri pravna lica) i mora da uključi pružaoca tehnologije (npr. sistem integrator, start-ap, MSP, istraživačku organizaciju, centar izvrsnosti, ili bilo koji drugi vid pružaoca usluga iz oblasti tehnologije) i MSP koje se bavi proizvodnjom.

Mnogi veliki proizvođači i kompanije su razvili sopstvena tehnološka rešenja radi optimizacije svoje proizvodnje. Sa druge strane, proizvodna MSP se još uvek susreću sa značajnim izazovima pri automatizaciji svoje proizvodnje i stoga nisu u mogućnosti da brzo reaguju i priliagode se promenama na tržištu i potrebama kupaca. Glavne prepreke na putu ka usvajanju prilagodljive proizvodnje su nedostatak znanja i ekonomska ograničenja.

Prvi otvoreni poziv DIH² nastoji da ukloni ove prepreke i omogući proizvodnim MSP da sarađuju sa pružaocima tehnologija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ko sve može da se prijavi

Pružaoci tehnologija su organizacije koje su specijalizovane za prenos tehnologija ili integraciju sistema kod krajnjih korisnika. Među njih spadaju i sistem integratori, istraživačke i tehnološke organizacije, centri izvrsnosti, startapi i MSP.

Sa druge strane, za krajnje korisnike se smatraju mala i srednja preduzeća koja se bave proizvodnjom, koja su korisnici usluga i tehnologija pružaoca tehnologija i koje imaju ispod 500 zaposlenih i godišnji obrt ispod 100 miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kompanije bespovratna sredstva tehnologija robotika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana