Tekst objavljen: 25.10.2017 15:27        


U Srbiji se, prema nezvaničnim podacima, godišnje ukrade blizu 3.000 automobila, u Beogradu svakog dana u proseku nestanu četiri.

Dnevno u BG nestane 4 vozila

Na graničnom prelazu Reske, na izlazu iz zemlje, pripadnici Granične policije su pregledali dokumenta vozila audi A-4 kojim je upravljao srpski državljanin. Nakon provere je ustanovljeno da automobil potražuje austrijska policija. Mađarska policija je zaplenila traženo vozilo.

U Evropskoj uniji godišnje se, po nezvaničnim podacima, ukrade gotovo 1.200.000 automobila.

Od toga se pronađe otprilike 800.000. Žrtve krađa vozila u Evropi su zaštićene jer su gotovo sva vozila pokrivena kasko osiguranjem pa njihova krađa može izazvati samo neugodnost. Po podacima Interpola i Evropola,centri auto-mafije na Balkanu su Beograd, Novi Sad, Šabac, Sarajevo, Banjaluka, Bijeljina, Podgorica, Priština, Sofija, Skoplje, Split i Zagreb.

U Srbiji se, govore nezvanični podaci, godišnje ukrade blizu 3.000 automobila, u Beogradu svakog dana u proseku nestanu četiri.

U našoj policiji predočavaju dakriminalne grupe iz Srbije motorna vozila i motocikle velike vrednosti kradu na teritoriji EU, nakon čega ih krijumčare i uz falsifikovana dokumenta prodaju u Srbiji i zemljama u okruženju. Izvršioci biraju vozila koja nemaju ugrađene savremene sisteme zaštite od krađe i nalaze se na mestima pogodnim za izvršenje dela.

Zabeleženi su slučajevi da izvršioci, uz korišćenje falsifikovane lične dokumentacije, iznajmljuju vozila u rentakar agencijama u Srbiji, ali i u zemalja EU, odakle ih dovoze u Srbiju, gde se izrađuje falsifikovana dokumentacija na osnovu koje se vozila prodaju trećim licima.

U studiji MUP-a Srbije „Procena pretnje od teškog i organizovanog kriminala” navodi se da jeučestala pojava da se vozila iznajmljena u rentakar agencijama prodaju vlasnicima auto-otpada, uz dogovor da se, po rasklapanju vozila u delove, prijavi krađa, radi tzv. skidanja s osiguranja.

Jedan od modusa falsifikovanja identifikacionih podataka na samom vozilu je tzv. radiranje, odnosno mehaničko brisanje i menjanje pojedinih slovnih i brojnih oznaka, kao i kompletno umetanje brojeva šasija i motora. Kod ukradenih vozila registrovanih u Srbiji oznake brojeva šasije i motora se prilagođavaju postojećim dokumentima koja odgovaraju vozilu iste marke i tipa i kao takva se dalje registruju.

Kada su u pitanju ukradena vozila s inostranim registarskim oznakama, identifikacione oznake se menjaju prema falsifikovanoj inostranoj dokumentaciji koja se u Srbiji i susednim zemljama prilaže uz zahtev za registraciju vozila uvezenih iz inostranstva (inostrani računi, inostrane saobraćajne dozvole, polise osiguranja, lične karte, registarske tablice i sl).

Ta kriminalna aktivnost povezana je i s utajom, prevarom, pranjem novca, ali može biti sprovedena i radi izvršenja drugih krivičnih dela, kao što su ubistva i razbojništva, kažu u policiji.

Deo kradenih vozila se, nakon falsifikovanja brojeva šasije i motora, ili uz pomoć falsifikovane dokumentacije, prodaje u Srbiji.Vozila starije proizvodnje i u lošijem stanju se uglavnom rasklapaju i prodaju u delovima na legalnim i ilegalnim auto-otpadima, auto-pijacama, ali i putem oglasa i interneta.

Policija je predočila da u Srbiji deluje više kriminalnih i organizovanih kriminalnih grupa koje su specijalizovane za krađu određenih tipova vozila i čiji su članovi povezani i sarađuju s drugim kriminalnim grupama u zemlji i u regionu. Zabeleženi su slučajevi da specijalizovane kriminalne grupe iz zemalja u okruženju dolaze u Srbiju radi tih krivičnih dela. Te grupe su mobilne, linijski organizovane, s tačno određenim ulogama članova u grupi (tipovanje, nabavka i izrada alata, krađa vozila, odvoženje vozila, iznajmljivanje garaža ili radionica, plasiranje ukradenih vozila, izrada falsifikovanih dokumenata, nabavka registarskih oznaka i sl).

"Primetno je i da organizovane kriminalne grupe iz zemalja u regionu angažuju pojedince iz Srbije samo za otvaranje skupocenih motornih vozila specijalnim alatima. Element organizovanosti vezan je prvenstveno za krađu vozila inostranih proizvođača novijeg datuma (za koju su potrebni posebni alati i elektronski uređaji uz pomoć kojih se ta vozila mogu nasilno otvoriti i staviti u pogon), kao i za vršenje tih krivičnih dela u inostranstvu, gde se, između ostalog, obezbeđuje i jaka logistička podrška članovima OKG. Specijalizovane grupe za ta krivična dela uglavnom čine organizator i nekoliko stalnih članova, dok se ostali članovi regrutuju po potrebi”, ističe se u studiji MUP-a.

Zbog mobilnosti i dobre povezanosti specijalizovanih grupa, rasvetljavanje tih krivičnih dela je otežano. Izvršioci odlaze s lica mesta u druge gradove ili napuštaju teritoriju Srbije, često pre nego što oštećeni prijavi krađu vozila. Zbog protoka vremena od trenutka izvršenja dela do pronalaska vozila, često se ne mogu izuzeti tragovi podesni za identifikaciju izvršilaca. Nedostatak softverskih rešenja kod pojedinih aplikacija u smislu povezivanja s elektronskim čitačima registarskih oznaka je od značaja za otkrivanje i rasvetljavanje tih krivičnih dela.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krađa automobila auto mafija nestanak automobila Beograd automobili novi automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana