Tekst objavljen: 11.08.2014 10:25        


U prvih sedam meseci 2014. u Srbiji je prodato svega 12.238 novih automobila ili za 20 odsto manje nego prošle godine, kaže predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Miloš Petrović.

Dnevno se u Srbiji kupi tek tridesetak novih automobila

On ističe da je prosečna mesečna prodaja bila manja od 2.000 vozila i da taj prosek nikada nije bio slabiji otkada asocijacija prati podatke o prodaji.

- Mi od 1999, kada je asocijacija nastala, vodimo evidenciju i u prethodnih petnaestak godina je prodato u Srbiji 500.000 vozila ili prosečno oko 34.000 vozila po godini - naveo je on i dodao da očekuje da će ove godine, u najboljem slučaju, biti prodato više od 20.000 novih automobila.

Najviše su se u prvih sedam meseci prodavali automobili sa najnižim cenama u srednjoj klasi, do desetak hiljada evra, a najveću prodaju je imala Škoda, zatim Fiat, Folksvagen, Ford... Zabeležen je i rast prodaje japanskih brendova - Tojote, Suzukija, Mazde i Mucibišija, zbog, kako kaže, kvaliteta i izdržljivosti tih vozila.

Što se tiče premijum segmenta odnosno prodaje luksuznih automobila, tu nema velikog rasta niti pada.

Prodaja luksuznih automobila je uvek oko 1.500 vozila godišnje i uglavnom u proseku to bude: 500 automobila BMW, 500 Audija i 500 Mercedesa, a utrči i po neki Jaguar, Rendž Rover i drugi skupoceni četvorotočkaši.

- Grubo gledano, tržište luksuznih automobila je uvek bilo isto, na primer, tokom bombardovanja i sankcija, kao i 2008. godine kada je bilo idealno za prodaju - napomenuo je Petrović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija kupovina automobila kupovina auta prodaja auta prodaja automobila novi automobili automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana