Tekst objavljen: 22.04.2014 12:00        


Stambeni krediti u dinarima biće jeftiniji kada inflacija na duži rok bude niska i stabilna, kažu bankari. Krediti u dinarima sada su četiri do pet puta su skuplji od onih u evrima, a banke bi mogle da snize kamate na dinarske dugoročne kredite tek kad građani počnu više da štede u domaćoj valuti, a inflacija na duži rok bude niska i stabilna.

Dinarski stambeni krediti neće uskoro biti jeftiniji

Kamate na stambene kredite u evrima u proseku se kreću oko pet odsto, dok za takav kredit u domaćoj valuti kamata varira od 15,5 do 21 odsto, a rok otplate je mahom od sedam do deset godina. Zato su u poslednje tri godine, otkad su banke uvele tu mogućnost, odobrena samo dva stambena kredita u dinarima.

Primera radi, ako bi se takav kredit uzeo na iznos od million dinara sa rokom otplate od 10 godina i sa efektivnom kamatom od 15,5 odsto, mesečna rata iznosila bi koliko i prosečna zarada u Srbiji, oko 45.000 dinara. Za tih 10 godina, klijent bi banci isplatio više od pet miliona dinara.

Rukovodilac Odeljenja za razvoj proizvoda za stanovništvo u Rajfajzen banci Ana Teofilović-Lazović je za Tanjug primer stambenog kredita od 30.000 evra, i rekla da bi mesečna rata iznosila oko 170 evra, dok bi za isti iznos samo u kreditu indeksiranom u dinarima i uz rok otplate na na sedam godina, mešečna rata dostigla gotovo 600 evra.

U Narodnoj banci Srbije (NBS) rekli su Tanjugu da rade na tome da motivišu banke da spuste kamate na dinarske stambene kredite i ponude ih na duži rok.

Glavni preduslov za povoljnije kamatne stope i povećanje ročnosti dinarskih kredita, kažu u NBS, jesu održanje cenovne i finansijske stabilnosti u srednjem roku, kao i povećanje dinarske štednje i produženje njene ročnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar Srbija banke kupovina stana dinarski krediti dinarski kredit stan na kredit kredit za stan stambeni krediti stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana