Tekst objavljen: 10.08.2018 14:40        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju jula 11,4 milijarde evra, i veće su za 299 miliona evra u odnosu na prethodni mesec, saopšteno je danas iz NBS.

Devizne rezerve u julu 11,4 milijarde evra

Julski nivo deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 200 odsto, i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od kriterijuma kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula su iznosile 9,54 milijarde evra, što je za 224 miliona evra više nego na kraju juna i predstavlja njihov novi najviši nivo od 2000. godine.

Povećanje bruto deviznih rezervi u julu je u najvećoj meri rezultat priliva po osnovu intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu, odnosno kupovinom deviza od banaka u iznosu od 300 miliona evra.

Dodatni doprinos većem nivou deviznih rezervi dali su i neto prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i ostalim osnovima, sa ukupnim iznosom od 81,7 miliona evra.

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive po osnovu neto razduženja države po deviznim kreditima i hartijama od vrednosti, koji su iznosili ukupno 84,4 miliona evra, kao i da u potpunosti amortizuju negativan uticaj tržišnih faktora (neto 48,1 milion evra) koji su obeležili jul.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu je iznosio 461,9 miliona evra i bio je za 11,4 miliona veći nego u prethodnom mesecu.

U prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,17 milijardi evra.

U julu je vrednost dinara bila gotovo nepromenjena u odnosu na evro, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 220 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizne rezerve Narodna banka Srbije m1 novčana masa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana