Tekst objavljen: 13.09.2018 14:38        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju avgusta iznosile 11.325,7 miliona evra, što je za 77,7 miliona evra manje nego na kraju jula. 

Devizne rezerve pale na 11.325,7 miliona evra

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 194 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. Posmatrano u odnosu na kraj avgusta prethodne godine, bruto devizne rezerve povećane su za 1.048,0 miliona evra.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju avgusta iznosile su 9.463 miliona evra, što je za 78 miliona evra manje nego na kraju jula.
Smanjenje deviznih rezervi u avgustu je rezultat nastojanja države da u značajnijoj meri smanji svoj devizni dug, čime se doprinosi smanjenju javnog duga Republike Srbije i promeni njegove valutne strukture sa ciljem smanjenja izloženosti deviznom riziku. Odlivi po osnovu prevremene i redovne otplate deviznih kredita, dospelih hartija od vrednosti i drugim osnovima (ukupno neto 340 miliona evra) u velikoj meri su bili kompenzovani prilivima po osnovu intervencija (kupovina deviza) od strane NBS na domaćem deviznom tržištu (200 miliona evra).

Neto prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima (ukupno 70,2 miliona evra), kao i pozitivan uticaj tržišnih faktora zabeležen u ovom mesecu (12,1 milion evra) bili su više nego dovoljni da nadomeste neto odlive iz devizne obavezne rezerve po osnovu uobičajene aktivnosti banaka i po drugim osnovima (ukupno 20 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 483,3 miliona evra i bio je za 21,4 miliona veći nego u prethodnom mesecu. U prvih osam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.658,4 miliona evra.

U avgustu je zabeležena nominalna deprecijacija dinara u odnosu na evro od0,2%, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 190 miliona evra radi ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
m1 novčana masa nbs devizne rezerve

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana