Tekst objavljen: 12.02.2016 14:08        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju januara iznosile 10.104,5 miliona evra čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 261 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga. To je za 273,5 miliona evra manje u odnosu na prošli mesec, dok je u odnosu na isti mesec 2015. godine više za 55,4 miliona evra.

Devizne rezerve NBS u januaru 10,10 mlrd evra

Veći odlivi iz deviznih rezervi u januaru realizovani su po osnovu povlačenja devizne obavezne rezerve banaka i intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu u ukupnom neto iznosu od 419,2 miliona evra. Uz to, odlivi su realizovani po osnovu isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima, izmirivanja obaveza Republike Srbije prema inokreditorima i otplate duga MMF-u na ime iskorišćenih sredstava u okviru stand-by aranžmana iz 2009. godine u ukupnom iznosu od 138,4 miliona evra. Ostali odlivi iznosili su 3,1 milion evra neto.

Veći devizni prilivi u januaru ostvareni su po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 159,6 miliona evra i po osnovu korišćenja kredita u iznosu od 38,3 miliona evra, kao i po osnovu kamata i donacija u iznosu od 14,1 milion evra. Ostali prilivi iznosili su 30,6 miliona evra.

Neto devizne rezerve na kraju januara iznosile su 8.411,0 miliona evra. Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 685,6 mln evra i bio je za 314,9 mln evra manji nego u prethodnom mesecu.

Dinar je u januaru nominalno deprecirao prema evru za 1,3%, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 290 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
m1 novčana masa manje rezerve devizne rezerve devizne rezerve nbs m1

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana