Tekst objavljen: 11.03.2016 16:00        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju februara ove godine 9,85 milijardi evra, što je za 253,7 miliona evra manje u odnosu na prethodni mesec. Kako je saopšteno danas iz NBS, februarski nivo deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) sa 252 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve NBS u februaru 9,85 mlrd evra

Neto devizne rezerve (umanjene ukupne rezerve za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a u okviru aranžmana zaključenog 2009.) na kraju februara su iznosile 8,24 milijarde evra i manje su za 163 miliona evra nego u januaru.

Veće smanjenje ukupnih rezervi NBS u najvećoj meri je rezultat smanjenja devizne obavezne rezerve banaka za 109,3 miliona evra, regulatorne mere koju je NBS sprovela u cilju podrške rastu kreditne aktivnosti.

Povlačenjem devizne obavezne rezerve banaka u februaru završen je šestomesečni ciklus smanjenja stopa obavezne rezerve.

Intervencijama NBS na međubankarskom deviznom tržištu ostvaren je odliv od 190 miliona evra.
Od tog iznosa 110 miliona evra se odnosi na intervencije realizovane poslednja dva dana januara (a po osnovu kojih je odliv deviza ostvaren u februaru), dok se 80 miliona evra odnosi na neto prodaju deviza realizovanu u februaru.

NBS je upravljanjem deviznim rezervama, kao i po osnovu kamata, donacija i ostalih priliva, ostvarila devizni priliv i uvećala rezerve za 109,0 miliona evra, što pokriva više od polovine odliva po osnovu deviznih intervencija, navodi se u saopštenju.

Priliv od 22,6 miliona evra je ostvaren i po osnovu transakcija hartijama od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima, budući da je prodaja bila veća od dospeća.

Odlivi deviza su bili po osnovu veće isplate ranije uzetih kredita nego što je korišćeno novih kredita, i to za 75,9 miliona evra, zatim zbog isplate stare devizne štednje 1,4 miliona evra, i po ostalim osnovama 8,4 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 676 miliona evra i bio je za 9,6 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U prva dva meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,36 milijardi evra.
Dinar je u februaru nominalno deprecirao prema evru za 0,2 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 10 miliona evra i prodajom 110 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa, navodi se u saopštenju NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs devizne rezerve devizne rezerve nbs m1 novčana masa m1

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana