Tekst objavljen: 11.08.2015 14:31        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju jula ove godine 10,6 milijardi evra, i veće su za oko 300 miliona evra u odnosu na kraj juna. Kako je saopštila NBS, julskim iznosom deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase (M1) od 290 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga.

Devizne rezerve NBS porasle 300 miliona evra u julu

Najveći devizni priliv ostvaren je po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 230,0 miliona evra.

Ostali veći prilivi ostvareni su po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 145,4 miliona evra, korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 38,1 milion evra, dok je neto priliv po osnovu devizne obavezne rezerve iznosio 17,2 miliona evra.

Veći odlivi iz deviznih rezervi su realizovani po osnovu isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 52,3 miliona evra i izmirivanja obaveza Republike Srbije prema inokreditorima u iznosu od 47,5 miliona evra.

Ostali veći odlivi realizovani su po osnovu servisiranja stare devizne štednje u iznosu od 31,1 milion evra i otplate duga MMF-u u iznosu od 7,4 miliona evra na ime iskorišćenih sredstava u okviru stand-buy aranžmana iz 2009. godine.

Neto devizne rezerve na kraju jula iznosile su 8,4 milijarde evra. Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine, objašnjavaju u centralnoj banci.

Julski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 530,1 milion evra i bio je za 201 milion evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,96 milijardi evra.

Dinar je u julu nominalno aprecirao prema evru za 0,4 odsto, a NBS je u istom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 230 miliona evra u cilju ublažavanja preterane dnevne oscilacije kursa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
međunarodni monetarni fond devizne rezerve nbs devizne rezerve nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana