Tekst objavljen: 13.03.2017 16:01        


Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju februara 9,75 milijardi evra, i manje su za 94,9 miliona evra u odnosu na januar, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS). Ovaj nivo deviznih rezervi obezbeđuje visoku pokrivenost novčane mase M1 od 210 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo deviznih rezervi.

Devizne rezerve NBS  9,75 mlrd evra u februaru

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju februara su "težile" 8.04 milijarde evra, ili za 76 miliona evra manje u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Prilivi po osnovu deviznih hartija od vrednosti (veća prodaja od dospeća), upravljanja deviznim rezervama i po ostalim osnovima, u iznosu od 140,1 miliona evra, nadomestili su odlive po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu od 105 miliona evra i odlive sa računa devizne obavezne rezerve banaka (36,6 miliona evra).

Smanjenje deviznih rezervi u februaru je stoga u najvećoj meri rezultat razduženja - većih otplata od korišćenja kredita u iznosu od 92 miliona evra, navodi se u saopštenju NBS.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru je iznosio 311,6 miliona evra i bio je za 61,3 miliona manji nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 684,4 miliona evra.

Na kraju februara kurs dinara prema evru je bio gotovo nepromenjen u odnosu na kraj prethodnog meseca. NBS je u februaru intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 105 miliona evra, u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs devizne rezerve Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana