Tekst objavljen: 13.03.2019 15:32        


Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju februara 11,39 milijardi evra što je za 51,9 miliona evra više nego u januaru, i čak za 1,60 milijardi više nego na kraju februara 2018. godine.

Devizne rezerve 11,4 milijardi evra

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 187 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšteno je iz NBS.


Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju februara su iznosile 8,96 milijardi evra, što je nešto niže u odnosu na kraj prethodnog meseca kada su iznosile 8,97 milijardi.

Na povećanje bruto deviznih rezervi u februaru najviše su uticali prilivi po osnovu uspešnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i po drugim osnovima, u ukupnom neto iznosu od 104,1 milion evra.

Dodatno, pozitivan efekat na devizne rezerve u februaru su imali i tržišni faktori u iznosu od 53,5 miliona evra.Navedeni prilivi u potpunosti su nadomestili odlive po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu, gde je neto odliv iznosio 90 miliona evra, i po osnovu razduženja države i drugim osnovima u ukupnom neto iznosu od 15,7 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 433,6 miliona evra i bio je za 61,3 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U prva dva meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 928,5 miliona evra.

Dinar je u februaru nominalno ojačao za 0,2 odsto u odnosu na evro na mesečnom nivou, dok je od početka godine vrednost dinara gotovo nepromenjena u odnosu na evro. U uslovima aprecijacijskih pritisaka na deviznom tržištu u februaru, NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 30 miliona evra, u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa.

Radi postepenog prilagođavanja bankarskog sektora situaciji poboljšane likvidnosti na novčanom tržištu Narodna banka Srbije je, nakon prve dodatne svop aukcije u 2019. godini koja je bila organizovana 28. januara sa rokom dospeća od dve nedelje, u februaru organizovala dve dodatne svop aukcije deviza EUR/RSD.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Na aukciji organizovanoj 11. februara, NBS je od banaka svop kupila 110,5 miliona evra, čime je bankama obezbedila dinarsku likvidnost na rok od dve nedelje u iznosu od 13,1 milijarde dinara.

Na aukciji organizovanoj 25. februara NBS je od banaka svop kupila 70 miliona evra, a bankama obezbedila dinarsku likvidnost na rok od dve nedelje u iznosu od 8,3 milijarde dinara, navodi se u saopštenju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana