Tekst objavljen: 28.11.2013 8:45        


Za razliku od gotovo svih zemalja u okruženju Deda Mraz neće obradovati srpske vozače jer nas, u prvim danima Nove godine, očekuje uvođenje novih državnih taksi koje će se obračunavati po litri goriva.

Deda Mraz srpskim vozačima "poklanja" skuplje gorivo

Po Zakonu o akcizama sleduje nam novo "usklađivanje" pa će akciza za dizel biti skuplja četiri za benzin 0,4 a za TNG pet dinara po litru odnosno kilogramu derivata.

Novom poskupljenju treba dodati i najavljeno otpočinjanje procesa, takozvanog "markiranja" pa će pre stavljanja u promet derivata naftne kompanije biti u obavezi da plate markiranje goriva, što će ih koštati oko 30 para za litar. Vrlo verovatno da će se i ovaj iznos "preliti" na krajnjeg korisnika.
Zatim sledi još jedan mogući udar na džepove vozača jer će u skladu sa novim Zakonom o robnim rezervama država početi da formira obavezne rezerve, a to će se finansirati tako što će kompanije morati da plate naknadu za svaki litar goriva koji stave na tržište. I to u iznosu od dinar do dva.

Od 1. januara 2015. trebalo bi da se uvede obaveza namešavanja biokomponenti u mineralna goriva, a pošto su i biodizel i bioetanol daleko skuplji i to će doprineti povećanju troškova naftnih kompanija.

Sve planirane aktivnosti se sprovode radi uređenja tržišta, ili ih kao država sprovodimo zbog prilagođavanja evropskim direktivama, odnosno odredbama Ugovora o osnivanju Energetske zajednice i manje ili više nisu sporne i neočekivane.

Međutim, ni potrošačima ni državi ni prometnicima ne odgovara rast cena, potrošačima iz krajnje jasnih razloga, državi jer smanjuje konkurentsku sposobnost privrede, a kompanijama jer svako poskupljenje doprinosi smanjenju potrošnje.

Jedini način da se ublaži skok maloprodajnih cena je da država vremenom preispita mogućnost finansiranja dela tih novih troškova iz akcize ili da se kompanije odreknu dela svoje zarade i smanje marže.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poskupljenje automobil vožnja vozači Srbija benzin benzinske stanice potrošnja goriva gorivo cene goriva cena goriva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana